Kerio-dziwny komunikat


(Lammermoor) #1

Mialam wczesniej Kerio wersje2.1.5,potem 4.1.2 i dzis jakis komunikat:cannot connect to service!?Odinstalowalam i probuje na nowo ale ciagle jest to samo,program nie moze sie polaczyc,czekam na rade i wytlumaczenie o co chodzi.Wczesniej usunelam wszystkie wpisy z rejestru bo bylo jeszcze,ze aplikacja probuje wlaczyc jakas inna aplikacje ale wpisy bardzo szybko znikaly i nie wiem konkretnie o co chodzilo,chyba o cos z Avastem.


(Maniooo666) #2

Witam,

Teoretycznie:

Jedyne co mi się nasuwa, to:

Kilka dni temu Avast aktualizował się do wersji 4.6.

Wiele osób miało już z nim problemy (głównie GG),

ja sam dziś też je zaobserwowałem.

Zrób tak: prawy klik na ikonce Avasta w trayu->Kontrola ochrony dostępowej->Osłona WWW i wyłącz na próbę ten moduł.

Powiedz, czy coś się zmieniło.

UPDATE

Jeszcze jedna próba: W Kerio->Logi i ostrzeżenia

prawy klik i odptasz Rozpoznaj adres.

Nie używaj w tym czasie Emule.

http://forums.kerio.com/index.php?t=msg ... f#msg_3056

Inna rada - zmiana firewalla: :wink:

http://www.clanspace.com/forum/remark,9287707~mode=flat

Gdybyś się na to zdecydowała:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... ght=sygate


(Lammermoor) #3

Dziekuje za rady ale ciagle jest to samo!Oslona www jest wylaczona(nie byla wlaczona od aktualizacji).W logi i ostrzezenia nie widze w ogole opcji:rozpoznaj adres-prosze konkretnie o namiar jak ja znalezc?Wczoraj po raz kolejny odinstalowujac program,sam sie wlaczyl,wiec dalam na anuluj i dzialal do momentu wylaczenia kompa,dzis juz nie.Byl wczesniej komunikat,ze nie moze znalezc -ashDisp.exe-wiec znalazlam w wyszukaj,kliknelam i na chwile bylo ok.Nie chcialabym zmieniac,przyzwyczailam sie do Kerio,mialam Sygate ale wszystko mi blokowal tak jak Outpost,wole w j.polskim,a co sadzisz o Tiny?(ale to juz ostatecznosc)!?Pokazuje mi sie ramka w j ang,zeby wybrac miedzy plikami z wczesniejszej opcji 2.1.5 a obecnej,ale nie wiem o co chodzi?


(Maniooo666) #4

Witam,

Wchodzisz w Logi i ostrzeżenia, u góry masz dwie zakładki: Logi i Ustawienia.

Ma być Logi. Na dole zaś zakładka Sieć.

Najeżdzasz na białe pole z logami, klikasz PPM.

Pojawia się menu kontekstowe. W tymże menu odznaczasz Rozpoznaj adres.

kerio16kg.jpg

ashDisp to proces Avasta.

Nie wiem, czy Ty przypadkiem nie namieszałaś czegoś z samymy antyvirem.

A może przypadkiem kliknęłaś coś i blokujesz mu połączenie z netem?

Zrób tak w Kerio: w zakładce Ochrona systemu sprawdź,

czy procesy Avasta nie mają zablokowanej możliwości uruchamiania innych:

avast8jt.jpg

Tak samo wejdź w zakładkę Ochrona sieci i sprawdź, czy nie blokujesz Avasta.

kerio24tz.jpg

Outpost też jest po polsku, polecam Sygate, Tiny nie próbowałem,

ale na podstawie testów bardziej polecam tamte.

Dobrze skonfigurowane nie mają prawa niczego blokować.

Wiem, bo używałem wszystkich trzech. :wink:

Wygląda to tak, jakbyś jednak nie usunęła przed reinstalacją wszystkiego jak należy.

Pozostały jakieś śmieci, bo skąd inaczej system by wiedział, że miałaś wersję 2.1.5?

Coś przeoczyłaś.


(Lammermoor) #5

W ochronie sieci Kerio w ogole nie mam Avasta!Udalo mi sie go uruchomic,najpierw instalowalam wersje 4.1.1 a potem sam wzial update do 4.1.2 i na razie dziala.Nie skonfigurowalam opcji ustawien bo nie wiem jak ma byc ale moze poszukam gdzies w necie podpowiedzi?-chyba,ze znasz stronke?Dziekuje za pomoc!

Update :

Konfiguruje Kerio i mam pytanie:w Regule filtru pakietow mam pare opcji dotyczacych portow:Dodaj-port,zakres portow,adres,zakres adresow,adres/maska-mam Neo 128 i co wobec tego mam zaznaczyc?W zakresie adresow i zakres/maska jest to samo czyli-0.0.0.0-255.0.0.0-poza tym w ramce -Fitr pakietow port-jest tak;nazwa-echo,nr-7,opis-echo-moge rozwinac to echo i wtedy jest wiekszy wybor,ale nie mam pojecia co zaznaczyc?Bardzo prosze o pomoc bo mam kompletnie nie skonfigurowany firewall.Jesli ktos ma namiary na reszte opcji do konfiguracji na jakiejs str netu to prosze ja podac.Znalazlam tylko na razie te gdzie mozna tylko skonfigurowac aplikacje w ochronie sieci.