Kiedy aplikacja jest zawieszona?

Witam,

chciałbym się dowiedzieć jak można sprawdzić, czy dany program się zawiesił czy nadal pracuje.

Załóżmy sytuację, że dana aplikacja nie posiada żadnego paska postępu swojej pracy a zadajemy jej naprawdę sporo roboty, np. konwersja filmu 700MB. I teraz jak sprawdzić czy aplikacja pracuje prawidłowo, czy się zawiesiła?

Sprawdzanie poziomu użycia procesora chyba odpada gdyż w obu przypadkach będzie ono wynosiło 100%.

Więc jak?

gdy nie reaguje na twoje polecenia :stuck_out_tongue:

np nieda się zminimalizować nieda się przesunąć okno programu

nie działa jakiś przycisk który powinien …

ogolnie gdy zamiera :stuck_out_tongue:

Nie reaguje na polecenia? :?

Menedżer zadań[Ctrl + Alt + Del.]/Aplikacje i patrzysz na jego stan…

To nie zawsze się sprawdza… czasami jakiś proces musi być dokończony a polecenie użytkownika oczekuje w kolejce na realizację.

Zdarzało mi się już, że program był zawieszony a obsługa wyglądu okna działała normalnie - to było w przypadku NeroVision Express, pisałem o tym na forum.

No i najprędzej to będzie chyba to :slight_smile: Chociaż jak już pisałem wyżej - zadanie może oczekiwać…

Z doświadczenia wiem, że zawieszone aplikacje regularnie zwiększają ilość użytej pamięci i to jest jedyna oznaka, jaką zaobserwowałem. Czy jest coś jeszcze?

wiem wiem ale napisałem jedne z obiawów jak się koleś o takie coś to wiesz … wolałem podać jakieś przykłady

Gdy w tytule okna oprócz nazwy pisze “Brak odpowiedzi” i jest niekatywny przycisk maksymalizacji wystarczy chwilę poczekać nie robiąc nic w tym oknie a po chwili okno będzie aktywne.