chciałbym się dowiedzieć jak można sprawdzić, czy dany program się zawiesił czy nadal pracuje.
Załóżmy sytuację, że dana aplikacja nie posiada żadnego paska postępu swojej pracy a zadajemy jej naprawdę sporo roboty, np. konwersja filmu 700MB. I teraz jak sprawdzić czy aplikacja pracuje prawidłowo, czy się zawiesiła?
Sprawdzanie poziomu użycia procesora chyba odpada gdyż w obu przypadkach będzie ono wynosiło 100%.
To nie zawsze się sprawdza… czasami jakiś proces musi być dokończony a polecenie użytkownika oczekuje w kolejce na realizację.
Zdarzało mi się już, że program był zawieszony a obsługa wyglądu okna działała normalnie - to było w przypadku NeroVision Express, pisałem o tym na forum.
No i najprędzej to będzie chyba to Chociaż jak już pisałem wyżej - zadanie może oczekiwać…
Z doświadczenia wiem, że zawieszone aplikacje regularnie zwiększają ilość użytej pamięci i to jest jedyna oznaka, jaką zaobserwowałem. Czy jest coś jeszcze?
Gdy w tytule okna oprócz nazwy pisze “Brak odpowiedzi” i jest niekatywny przycisk maksymalizacji wystarczy chwilę poczekać nie robiąc nic w tym oknie a po chwili okno będzie aktywne.