Kiedy defragmentować dysk?

Witam.

Mam takie pytanie. Czy dysk należy defragmentować od razu po formacie? A może przed? Czy należy odczekać trochę czasu po formacie zanim się go zdefragmentuje?

I jakie narzędzie polecilibyście do tej operacji?

Mam partycje NTFS.

Pozdro :slight_smile:

Przed formatem to raczej nie ma sensu chyba że chcesz defragmentować inny dysk niż ten który sformatujesz. A co do defragmentacji to warto raz na jakiś czas zdefragmentować te dyski na których coś było kopiowane a potem usuwane i tak w kółko. Zaraz po formacie nie ma sensu bo wtedy system rozmieszcza pliki w miarę dobrze.

A program ? Zależy co kto woli. Na pewno każdy jeden będzie lepszy od systemowego.

Woluminy należy defragmentować po zainstalowaniu oprogramowania albo po uaktualnieniu lub czystej instalacji systemu Windows. Woluminy często są pofragmentowane po zainstalowaniu oprogramowania, więc uruchomienie Defragmentatora dysków pomaga osiągnąć możliwie najlepszą wydajność system plików.

Tak mówi temat pomocy z systemowego defragmentatora dysków Windowsa. Ten polecam, znajdziesz go w: akcesoria-> narzędzia systemowe-> defragmentator. Bądź: menu-> uruchom i wpisz polecenie: %SystemRoot%\system32\dfrg.msc

Większość jeśli nie każdy program do defragmentacji ma opcję analizy dysku, która sprawdzi dysk i powie Ci jak bardzo jest on sfragmentowany i zaleci, lub nie defragmentację

Aha już wiem co i jak :wink:

Dzięki za pomoc, pozdro :wink: