Cały myk polega na tym, że np. 2 xeony super itd. pobierają 150W przy tej samej pracy nowego procka 30W
One dadzą radę, ale jAKIM KOSZTEM.
W głębokiej D …e ma,m globalne ocieplenie. interesują mnie rachunki za prąd.
Że nie ma możliwości zmierzenia zużycia procesora, pamięci czy GPU.
Ale lodówki , pralki czy kuchenki też nie.
opierasz się na poprzednikach i własnym doświadczeniu.
Zawsze jest loteria.
Na razie nic nie spaliłem.
Za to zużycie paliwa czy opon możesz zmierzyć.
Dlaczego więc piszesz o żużyciu GPU?
Poważnie nie odróżniasz użycia od zużycia?
Da sie, pewnie trzeba by przejsć sie na politechnikę i pewnie mają sprzet do oceny stopnia spękania lutów gpu etc. Pytanie, czy taka ekspertyzy nie wyjedzie jak 3 kompy…
Tu już wkraczasz w strefę woodoo.
3050 Ti ma pamięć VRAM 4 Gb, 128 Bit i 12000 MHz a więc za mało na 1080p a do tego przepustowość identyczna jak stary GTX 1060 tj. 192 GB/s
3060 ma pamięć VRAM 6 Gb, 192 Bit i 14000 MHz czyli przepustowość 336 GB/s i nawet to starczy w nowych grach na maks 2-3 lata (też przy 1080p)
Więc jak chcecie żałować i to od razu po zakupie to kupujcie tą pierwszą, a o różnicy w rdzeniach CUDA ,TMU, RT i Tensor to nie wspomnę nawet, sami zobaczcie w linkach co dodalem
Podbiję bo są już testy - tak jak pisałem o kiepskich pamięciach tj. ilości i przepustowości oraz 1/3 mniej ilości CUDA, TMU przełożyło się mocno na wydajność:
Nawet wychodzi wg innych testów że 3050 Ti (wersja 60W) jest łeb w łeb z GTX 1660 Ti
Czyli 3050 bez Ti to tragedia zapewne:
PS. 3060 (115W) nie ustępuje 3070 (85W) dlatego proponuję takiego lapka
A poza tym rdzenie CUDA (8.6) serii 30 trzeba podzielić przez dwa bo połowa to „pseudordzenie” które są sztuczką inżynieryjno-programistyczną doliczane w celach marketingowych bo niby są FP32 w teorii, ale w praktyce niebyt się nadają do tych obliczeń.
Pojawił się Legion z 3060-tką 130w tgp.
Lenovo Legion 5-15 Ryzen 7/16GB/512 RTX3060 120Hz
Do 4,5k z nowszych laptopów znajdziesz coś z kartą pokroju 3050Ti.
MSI GF63 i5-10500H/16GB/512 RTX3050Ti 144Hz
Właśnie chodziło mi o ten sam profil energetyczny tylko powinno pisać się TGP 115W a 130W w boost a ludzie piszą to wymiennie , ale chodzi o to samo, do serii RTX 20XX nazywało to się MAX-P (w kontrze do MAX-Q) a teraz nVidia zarzuciła to i wprowadziła zamęt.
I jeszcze jedno: taki lapek musi być dość „gruby” tzn. mieć dużo i dużych wlotów i wylotów powietrza bo chłodzenia nie da rady i AI (Tensor 3 generacji) będzie „inteligentnie” zbijać zegary GPU a nawet VRAM a więc i pobór Wat (dynamic boost 2.0/whisper mode 2.0).
Odnośnie legiona to zdecydowanie lepiej wybrać opcje z 165hz lepszą matrycą
Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5/16GB/512 RTX3060 165Hz
Lenovo Legion 5-15 Ryzen 7/16GB/512 RTX3060 165Hz
Zamierzasz liczyć klatki?
Zauważysz różnicę między 120 a 160Hz?
mój lapek ma matrycę 144 Hz, ale że nie widzę różnicy, to wolałem skręcić ją na 60 Hz dzięki temu laptop nie musi wypruwać sobie flaków dając z siebie 100% możliwości a chłodzenie nie wyje jak odkurzacz.
Nie czekałem na rtx 3050/ti i mam już laptopa z 1660ti (ma więcej vram i nie ogranicza w full detalach).
W sumie ciężko by ograniczył, generalnie obie karty idą łeb w łeb (ok 60 miejscami ma spory bonus), przy podobnej cenie itp, to jednak 2 GB Vram extra są pewnym argumentem. Całkiem rozsądnym, a dodajmy, że 3050TI pewnie są droższe…
ale i tak trzeba mieć podłączonego bo sama bateria nie da Ci optymalnej mocy do takiego gtav lub battlefiled1.
Ale kto mówi o graniu na baterii?
Chcę normalnego lapka z minimum GTXXX50 który wytrzyma te minimum 5-8h netu lub filmu.
Laptop nie służy do grania ale integra mnie nie zadowala.
nie wiem jakim cudem wytrzymałby aż 5h bez ładowania chyba musiałby tam być zamontowany akumulator
Zazwyczaj laptopy mają akumulator.
Niestety większość obecnie ma UPS.
10-cio letni lenovo T430 bez problemu wytrzymuje 5h.
no bo to 10cio letni gdzie był zupełnie inny układ teraz to wszytko jak najtaniej jak mój laptop z 2013 nadal działa u niego touchpad a mój 2 z 2018 to ciągle jakieś problemy jak nie touchpad to bateria itd.