Nie wiem, może mam jakieś zaciemnienie, ale nigdzie nie mogę znaleźć info, kiedy powstało forum dobreprogramy.pl (chodzi mi o samo forum, nie portal). Wystarczy mi tylko sam rok, jeśli ktoś się orientuje
Zawsze rozbawiają mnie takie informacje o nieudolności w podstawowych sprawach.
10 sekund szukania: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dobreprogramy#Forum_dyskusyjne
Dzięki Wpisywałam w Google. Jakoś nie przyszło mi do głowy zajrzeć do wiki
A jest jakiś screen forum z 2003 roku?
Też bym chętnie zobaczyła. W ogóle taki nostalgiczny temacik by się przydał z “powrotem do przeszłości”, z jakimiś fajnymi postami i zrzutami z początków forum…
Dzięki Jakie dziwne logo było. Myślałam, że w web.archive nie ma obrazków. Nam jak kiedyś wcięło na forum, to tam też się nie dało znaleźć…
To logo z emotikonami istniało przez długi czas, aż do momentu, gdy zmieniło się logo DP z atomu w ludka. Co miało miejsce, przynajmniej według mojej pamięci, nie tak dawno temu.
Wtedy forum straciło swoje logo (posługiwało się ogólnym logo portalu - ludkiem), i odzyskało je chyba dopiero wraz z premierą obecnego layoutu.
Już w tamtych czasach pojawiały się na forum wątki takie jak ten.
Teraz jest ładniejsze
Kurczę, to były czasy, gdy żeby zarejestrować się na GMailu, trzeba było dostać zaproszenie!
YouTube nie miał chyba jeszcze żadnych związków z Google, Google to była tylko wyszukiwarka, no i nikt jeszcze nie słyszał o Facebooku. Serwisy społecznościowe ograniczały się w zasadzie do forów (gdzieś tam była jakaś Fotka, czy Grono, ale niewiele ludzi z tego korzystało)… Szkoda że tamte czasy są już dawno za nami.
Wielka szkoda, bo teraz fora wymierają
Kwestia gustu, mi brakuje zieleni, która była wcześniej.
Znak czasów, pewnie za jakiś czas fora podzielą los grup dyskusyjnych.
Jest kilka grup, które nadal są aktywne, ja np. znam pl.misc.kolej.
A popularność forów jest już teraz, niestety, mniejsza niż dawniej.
Jeszcze inny ciekawy znak tamtych czasów: http://web.archive.org/web/20050527063913/http://www.forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=21821&sid=a5e995e1e67de483957ad4ccb7a6e089
Właśnie wtedy zaczynała się kampania przeciwko Internet Explorerowi. Szkoda Firefoksa i Opery, które wtedy tę wojnę wygrały - a teraz zostały zepchnięte w kąt przez przeglądarkę od wyszukiwarkowego giganta.
Ja pisałam o logo, nie o wyglądzie forum, a to z web.archive jest przecież niebieskie, nie zielone.
Fakt, coś mi umknęło po drodze, a niebieskiego layoutu forum przyznam się, że nie pamiętam, za krótko tutaj jestem
I pomyślcie, że kiedyś, może za 10 lat, odkopiemy ten watek i będziemy wspominać obecne czasy - a Internet będzie wyglądać jeszcze inaczej…
Czy lepiej? Nie wiadomo. Pewnie nie, choć trzeba być dobrej myśli.
Niebieski layout to był standardowy layout phpBB2. Były wtedy wątki z pytaniami, czy zostaną na forum wprowadzone inne style kolorystyczne. Administracja odpowiadała, że nie, że to co jest wystarcza. Ostatecznie jednak się przełamała, i wraz z przejściem na phpBB3 (pamiętam, że w momencie przejścia phpBB3 było jeszcze w fazie beta), forum się zazieleniło.