Kiedy wyjdzie Ubuntu mobile? Czy będzie normalnie obsługiwało pakiety DEB? Ktoś coś o tym wie? Czy może już wyszła jakaś wersja testowa?
Tu masz instrukcję jak zainstalować Ubuntu Touch na smartfonie lub tablecie i listę wspieranych urządzeń, na których da się zainstalować Ubuntu Touch https://wiki.ubuntu.com/Touch/Install
Dzięki! Ta lista wspieranych jakaś mała jest. Co by się stało jakbym zainstalował np. na MyTab Mini?
Prawdopodobnie cegła.
Albo by działało (w całości lub połowicznie), albo
Raczej by nie działało. To jest system przygotowany na inne urządzenie. Podejrzewam, że jeżeli by się nie uceglił, to by nie odpalał systemu.
A jakby tak podłączyć klawiaturę i zainstalować terminalowego Debiana?
Tylko, że w tablece nie masz dysku i musisz flashować pamięć. To tak jakbyś chciał zamiast BIOS zainstalować Debiana na pamięci flash płyty głównej. Ewentualnie możesz zaryzykować instalację Debian Embedded (Emdebian), ale z tabletu też możesz zrobić cegłę, a właściwie to płytkę :).
Wypróbuj apkę z google play “complete linux installer”
Zbyt duże ryzyko, ja bym ci polecał jednak zostać przy Androidzie, bo próbując instalować coś innego nie masz pewności, że będzie działać i możesz uszkodzić sprzęt.
Nie zepsujesz, gdy robisz zgodnie z instrukcjami. Ja flashowałem wiele razy, i nic się nie popsuło.
Co do tematu:
Można testować, lecz nie opłaca się, bo to nie demon szybkości i można zrobić cegłę z tableta. W przypadku Androida masz wyjście z dualbootem