Mam problem z laptopem lenovo z50-70 dokupiłem dysk crucial mx500 oraz kieszeń na dysk zamiast napędu i mój problem polega na tym, że ani hdd ani ssd bios ani system nie widzi ich, a jak włoże to gniazda sata w laptopie, a nie w napędzie to jest ok. Czy aktualizacja biosu może pomóc?
W czym ma Ci pomóc?
Zacznij może od zmian trybu Legacy w bios, u mnie Win dopiero wtedy ssd zobaczył.
Druga sprawa taka: nie każdy dysk jest kompatybilny, sprawdzałeś zgodność? Nie jest to duża szansa, ale jest…
Jaką kieszeń kupiłeś? Może uszkodzona?
Z allegro jakas zwykła za -15 zl, powinna obsługiwać sata 1/2/3, taka wkładana zamiast napędu
Wymiana napędu to prosta sprawa (jedna śrubka) - spróbuj tę kieszeń w innym laptopie.
Daj też do aukcji linka, jeśli możesz.
Też takie używałem i to działało, chociaż jakość wykonania nie wzbudza zaufania Czy świeci ci się ta niebieska dioda kiedy podłączysz?
A gdzie tam jakieś diody są, bo nic takiego nie zauważyłem więc pewnie sie nie świecą
Na maskownicy obok fejkowego guzika jest dioda. Powinna świecić. Jak nie świeci to zadzwoń do sprzedawcy żeby ci wymienił, bo na 98,5% jest wadliwa
ps.
Sprawdzenie w innym laptopie też nie zaszkodzi…
Okej dzięki wielkie
Dwa dni temu montowałem ssd w kieszeni, miałem pustą-fejkowa w lenovo, trzeba było “płytkę” za dolca zakupić na Aliexpresie i działa
W tych uniwersalnych problemem może też być “nie wchodzące” złącze. Możesz wyjąć kieszeń i bez spodu obudowy podpiąć poprawnie, zobaczysz czy działa.