Kieszeń na dysk nie widzi dysków

Mam problem z laptopem lenovo z50-70 dokupiłem dysk crucial mx500 oraz kieszeń na dysk zamiast napędu i mój problem polega na tym, że ani hdd ani ssd bios ani system nie widzi ich, a jak włoże to gniazda sata w laptopie, a nie w napędzie to jest ok. Czy aktualizacja biosu może pomóc?

W czym ma Ci pomóc?
Zacznij może od zmian trybu Legacy w bios, u mnie Win dopiero wtedy ssd zobaczył.
Druga sprawa taka: nie każdy dysk jest kompatybilny, sprawdzałeś zgodność? Nie jest to duża szansa, ale jest…

Jaką kieszeń kupiłeś? Może uszkodzona?

Z allegro jakas zwykła za -15 zl, powinna obsługiwać sata 1/2/3, taka wkładana zamiast napędu

Wymiana napędu to prosta sprawa (jedna śrubka) - spróbuj tę kieszeń w innym laptopie.
Daj też do aukcji linka, jeśli możesz.

Też takie używałem i to działało, chociaż jakość wykonania nie wzbudza zaufania :smiley: Czy świeci ci się ta niebieska dioda kiedy podłączysz?

A gdzie tam jakieś diody są, bo nic takiego nie zauważyłem więc pewnie sie nie świecą :slight_smile:

Na maskownicy obok fejkowego guzika jest dioda. Powinna świecić. Jak nie świeci to zadzwoń do sprzedawcy żeby ci wymienił, bo na 98,5% jest wadliwa :wink:

ps.
Sprawdzenie w innym laptopie też nie zaszkodzi…

Okej dzięki wielkie

Dwa dni temu montowałem ssd w kieszeni, miałem pustą-fejkowa w lenovo, trzeba było “płytkę” za dolca zakupić na Aliexpresie i działa :wink:
W tych uniwersalnych problemem może też być “nie wchodzące” złącze. Możesz wyjąć kieszeń i bez spodu obudowy podpiąć poprawnie, zobaczysz czy działa.

1 polubienie