Kilka problemów z połączeniem internetowym


(Tkajron) #1

Witam

Otóż mam kilka problemów z połączeniem, jednak rozwiązanie jednego z nich wykluczy konieczność rozwiązywania kolejnych.

Zaczynając od początku.

Przywiozłem z jednego miejsca komputer (tam nie było z netem problemów) do drugiego i po podłączeniu kabla sieciowego pojawia się magiczny żółty trójkąt, rozwiązywanie problemów podaje jako powód problem z dns, dokładnie takie coś "system windows nie może nawiązać komunikacji z urządzeniem luba zasobem (podstawowy serwer DNS)" przepinając kabel do starego kompa działa wszystko, próbowałem komend które gdzieś znalazłem jako rozwiązanie tego problemu, wyłączyłem zaporę, odinstalowałem avasta i nic. Usunąłem sztywne dnsy tp i jedyne co się zmieniło to to, że rozwiązywanie problemów nie potrafi określić jaki jest problem.

Stwierdziłem, że to może z routerem jest coś nie tak TP-LINK TL-WR340G gdyż nie da się połączyć z nim telefonem przez wifi, mimo, że wcześniej działało, dodam że laptop np nie ma problemu by się połączyć, tylko dwa telefony, a ostatnio coraz częściej i trzeci. Postanowiłem zmienić router, tylko tu pojawia się problem, gdyż mam internet radiowy i od anteny kabel jest wpięty w rozdzielacz (podłączony do prądu) a od tego dopiero idzie kabel sieciowy do routera, ale nie jest wpinany do WAN tylko w jedno z gniazd LAN i tu rodzi się problem, gdyż potrzebuje skonfigurować nowy router ASUS RT-N11 tak bym mógł go tak samo wpinać. Jest gdzieś instrukcja jak to poustawiać? Mam go od znajomego który twierdzi, że powinien być tak ustawiony by działał po podpięciu, gdyż korzysta z internetu od tego samego dostawcy, jednak muszę zresetować ustawienia, gdyż nie pamięta ip routera, tak jak i hasło do wifi pozostaje wielką niewiadomą. a komputer w otoczeniu sieciowym go nie widzi tak jak tego TP-Linka.

Pozdrawiam


(XMan) #2

Sprawdź inne DNS-y:

Google

8.8.8.8

8.8.4.4


lub Open

208.67.222.222

208.67.220.220


Skontaktuj się z dostawcą internetu aby podali odpowiednie dane jak masz się połączyć…