Kilka pytan o CSS


(Morfeuszino) #1

Jak za pomocą Css wyśrodkować tabele:

table { ..................... :center }

Jaką ceche trzeba wstawić w wykropkowane miejsca??


(Monczkin) #2

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=980957


(ERROR22) #3


(H Tulibacki) #4
TABLE

{

    margin: auto;

}

(Asterisk) #5

Zapoznaj się z tą stroną i zmień tytuł na konkretny, używając

funkcji icon_edit.gif


(Morfeuszino) #6

Mam jeszcze jedno pytanie

dlaczego wstawiając taką konstrukcje:

body {background-image: url("mini2.jpg")}

tlo wyświetla sie poprawnie w IE a w Firefox'ie go porostu nie ma??

Co zrobić żeby tło działało na IE i na Firefox?

P.S Gdzie jest ta opcja zmień?:confused:


(Kutar 0) #7

Zamień cudzysłowy na apostrofy, lub pozostaw bez niczego.

"Zmień" jest w prawym górnym rogu posta


(Morfeuszino) #8

Czy ktoś ma jakieś inne propozycje?? Wstawienie cudzysłowu czy apostrofu nic nie zmienia. Może przy okazji ktoś wie co do tego dodać :

body {background-image: url("mini2.jpg")}

aby na rożnych monitorach o różnej rozdzielczości tło wyświetlało sie tak samo?

Takie samo pytanie o rożnie komy i rozdzielczości mam co do tabeli.

Z góry dzieki.


(Kutar 0) #9

Srednik na końcu:

body {background-image: url("mini2.jpg");}

(system) #10

średnik nie jest potrzebny gdy jest tylko jedna komenda w body, średnik oddziela poszczególne komendy.

http://www.kurshtml.boo.pl/css/tlo.html


(Pio59) #11

ja zawsze stawiam średnik i uważam to za dobrą praktykę, bo wtedy nie sposób o średniku zapomnieć jak się coś dopisuje :slight_smile:

Ale wymagany nie jest, tutaj przyznaję racje


(system) #12

almah , ja też stawiam zawsze średnik, gdy człowiek wejdzie w nawyk to potem nie zapomnij o średniku :slight_smile:


(Morfeuszino) #13

hmmm... a może by ktoś mi w końcu napiszał jakiś konkret a nie wolną dyskusje o średniku urządzacie:/.

Co trzeba zrobić żeby tło było stale na różnych kompach (css)

Pozdro.


(Kutar 0) #14

o tym doskonale wiem, ale nie widząc podstaw innego błędu po prostu napisalem :stuck_out_tongue:

To może byś podał cały kod, bo może bład kryje się gdzie indziej.


(Morfeuszino) #15

<

<

Proszę, wpisz komentarz...


(system) #16

tabele szerokość ustaw na 100%, a tło musi być takie które może sie powielać i ładnie wyglądać.

centrowanie


(Morfeuszino) #17

Mam trywialne pytanie ale jednak mam z tym problem:/.Czy jest jakoś odpowiednik znacznika centrowania '

' dla css??Konkretnie to mam problem z właściwym ustawieniem tabeli na srodku:/.Prosze o pomoc bo nurtuje mnie to już jakiś tydzień i nigdzie jeszcze nie znalazłem odp.Pozdro


(system) #18
margin: 0 auto;

jeszcze jest

text-align: center;