Kilka pytań o Facebooka

Już trochę zacząłem się w tym łapać, ale mam parę pytań:

• zrobiłem sobie listy znajomych (gimnazjum, liceum, rodzina itp), ale z tego co widzę, moi znajomi widzą moich znajomych wszystkich na jednej kupie, bez żadnego podziału. Na niektórych profilach widzę, że jest oddzielnie rodzina, przyjaciele itp, a ja potrafię zrobić tylko tak, że to ja widzę ten podział. Jak to zrobić? I czy można usunąć te wbudowane listy, jak ,bliscy znajomi", ,dalsi znajomi" itp? I tak naprawdę ten podział posegregował mi tylko wydarzenia, bo jak chcę wyszukać konkretnego znajomego, to wtedy tego podziału nie widać i wszyscy są na jednej kupie. Chciałbym, żeby po otwarciu zakładki ze znajomymi zarówno ja, jak i inni przeglądający mój profil widzieli podział znajomych na kategorie. Da się tak?

• czy można dodać inne szkoły oprócz Liceum i studiów? Chciałbym też tam wstawić gimnazjum i podstawówkę, najlepiej, żeby dało się wstawić lata, w których tam uczęszczałem, tak jak na Naszej Klasie.

• czy da się ustawić stopień biegłości języka?

• czemu przy dodawaniu w profilu ulubionych książek wyszukuje mi również inne rzeczy, np filmy? Przykładowo chcę ustawić sobie ulubiony gatunek książki - fantastyka, a wyszukuje mi kategorie i książek, i filmów, do tego jeszcze muzykę i gry. Przez to ciężko jest znaleźć to, co chcę dodać. I czy dodawać takie rzeczy można tylko po wyszukaniu odpowiedniego tytułu/gatunku książki/filmu/muzyki/gry, czy nie można tego po prostu ręcznie wpisać? To trochę utrudnia, bo gdy chcę na przykład ustawić, że lubię grać w szachy, to muszę wyszukiwać specjalny facebookowy profil o szachach. I oczywiście najpierw trzeba na niego wejść i sprawdzić, czy to na pewno jest to, co chcę. Poza tym niektórych rzeczy nie da się tam znaleźć, bo nie każda książka, czy autor ma swój profil. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że przykładowo jak do filmu wyszukuję aktora Jackiego Chana, to znajduje mi z 10 różnych jego profili i nie wiem, który wybrać. Poza tym kompletną durnotą jest konieczność dodawania zainteresowań i zajęć w sposób, jaki opisałem wyżej (czyli dodać można tylko te zajęcia, które mają swój profil na FB :o ). Dobrze, że chociaż ulubione cytaty można normalnie wpisać, a nie trzeba ich specjalnie wyszukiwać. Jeśli przykładowo lubię lepić figurki, to nie ma szans, żeby informację o tym wpisać w zajęciach, czy zainteresowaniach.

• Rozumiem, że zielona kropka na czacie oznacza, że ktoś jest online? A nie da się ustawić powiadomienia, że ktoś nagle stał się online? Na Gronie wyskakiwała odpowiednia tabelka z taką informacją.

• Dodanie znajomych do konkretnych list ma ten plus, że wydarzenia z nimi związane ładnie się segregują pod konkretne osoby. Ale czy można to posegregować tak, że oddzielnie są informacje, że ktoś kliknął ,lubię to", ktoś dodał zdjęcie lub komentarz, czy jakiś link itp, bo teraz wszystko jest pomieszane w jednej wielkiej kupie i panuje niezły bałagan, w którym ciężko się połapać. Przycisk ,sortuj" umożliwia tylko podział na ,najnowsze" i ,najciekawsze zdarzenia".

• czym się różni dodawanie list znajomych od grup znajomych?

To tyle, co mi się na razie nasuwa, pewnie jeszcze coś dojdzie.

Zielonej kropki inaczej nie ustawisz, nie ma takiej opcji.

Nie zmienisz za bardzo segregowania, ale możesz ustawić to, co chcesz u danego znajomego widzieć. Tylko to zabawa na każdy profil osobno. Jak to zrobić - wejdź na profil znajomego, następnie nakieruj myszką na opcję “Znajomy” - rozwinie Ci się małe menu - kliknij “Ustawienia” - tam masz wybór, co chcesz widzieć u niego/niej. Inaczej za bardzo nie ma jak tego zrobić.

Co do szkół - móc można, tyle tylko, że nie będzie to wyświetlane jako gimnazjum / podstawówka - wystarczy w miejsce szkoły / uczelni wpisać wybraną szkołę, a następnie, o ile jest na stronie, zaakceptować i wybrać sobie swój rocznik, a nuż kogoś znajdziesz ;-).

Nie da się ustawić stopnia biegłości języka.

Tego podziału, o którym wspomniałeś w pierwszym pytaniu to jeszcze nie widziałem - może jest to jakaś nowa opcja, którą wydawcy najpierw testują (zawsze losowo wybierają ileś profili, żeby zobaczyć, jak to wygląda), a może jest ona już zaimplementowana faktycznie. IMHO mógłbyś zapytać tych ludzi, jak to zrobili, skoro widziałeś to u nich… Podział na rodzinę jest prawie automatyczny, wystarczy w edycji swojego profilu dodać członków rodziny z odpowiednim stopniem pokrewieństwa.

Dzięki za odpowiedzi. Trochę szkoda, że tej biegłości nie da się ustawić - przykładowo angielski znam bardzo dobrze, a rosyjski dość słabo i chciałbym to jakoś zaznaczyć.

Znajomych jest coraz więcej i znalezienie tej osoby, do której chcę coś napisać, to makabra. Jest niby wyszukiwarka ale wolałbym mieć ich ładnie podzielonych na listy.

Nie napisałeś mi, czym się różnią grupy znajomych od list znajomych. Na próbę zrobiłem grupę - mogę do niej ,zaprosić" znajomych, nie bardzo rozumiem, o co tam chodzi. Może to by rozwiązało mój problem?

Jeśli chodzi o ten podział na rodzinę i przyjaciół, to to jest tak, że niektórzy w dziale ,informacje" mają wpisany oddzielny dział ,rodzina" i tam są wyszczególnieni jej członkowie. Nie znalazłem, gdzie to się ustawia. Tak to wygląda:

41021108.jpg

U mnie mimo, że ustawiłem sobie, kto jest moim bratem, kuzynem itp, takiego czegoś nie ma.

Jeśli chodzi o szkoły - Facebook nie znajduje mojej podstawówki, przez co nie mogę jej dodać. Na Naszej Klasie bez problemu ją znalazłem. Ręcznie pewnie tego nie wpiszę?

Jeśli Twoja szkoła nie została dodana do facebooka przez kogoś (lub Ciebie - ale tego nie wiem, jak zrobić), to jej nie dodasz. To co innego, niż nasza-klasa, bo tam od początku było takie założenie.

A masz ustawione wyświetlanie tych informacji (w sensie rodziny)? Zobacz, czy informacje te masz publiczne/dla znajomych/itd…

Grupa to coś jak forum, np. danej grupy na studiach czy coś, gdzie wszyscy widzą siebie wzajemnie i, jeśli grupa nie jest zamknięta, mogą zapraszać innych. Lista znajomych jest dla Ciebie i służy niejako do posegregowania znajomych na dalszych, zwykłych, czy bliższych.

Tak, mam to ustawione jako ,publiczne".

Dodane 07.08.2012 (Wt) 13:21

Dobra, jeszcze jedno pytanie. Niektórzy dodają sobie informacje, gdzie byli, np na wakacjach. Jak się takie coś robi? Wtedy w wydarzeniach pokazuje się, że znajomy ,był w" i tu nazwa miejsca. Znalazłem, jak zrobić, żeby pokazywało, gdzie jestem teraz, ale jak zrobić, żeby pokazało, gdzie byłem wcześniej?