Witam serdecznie!
Naszła mnie ochota na sprawienie sobie retro komputera w stylu ok. 1990 roku tj. kanciasta obudowa typu desktop, nieduży monitor (może 14-ście cali) i oczywiście pod systemem DOS.
Ceny jak wiemy są jakie są, więc na spokojnie będę polował na jakieś okazje w rozsądnych cenach i kompletował zestaw.
Problem niestety jest taki, że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o komputery, a moim hobby jest nie tyle zbieranie starego sprzętu (np. kamery VHS, magnetofony, aparaty tradycyjne itp.), co używanie go na co dzień - oczywiście w granicach zdrowego rozsądku, choć za kilka lat jestem umówiony z rodzicami swojego chrześniaka, że będę im kamerował komunię VHS’em 
Wracając do temu, nie chcę, żeby taki komputer stał i sobie wyglądał. Fajnie by było, żeby do czegoś służył. W sumie komputera używam tylko do kilku rzeczy: przeglądania internetu, projektowania płytek drukowanych i tworzenia prostej grafiki 3D (do drukarki 3D) . No i - banał - możliwość drukowania tekstów z jakiegoś procesora tekstu.
Czy moje plany są realne w realizacji? Czy jednak trzeba będzie pisać samemu sterowniki itp.
Jeśli dokupiłbym stację dyskietek pod USB, mógłbym się komunikować pomiędzy komputerami itp.
Chciałbym, żeby osoby, które się na tym znają wypowiedziały się, jakie problemy mogą na mnie czekać. Bo raczej nie wystarczy dokupić starą drukarkę, zgrać na dyskietkę sterowniki i DOS-owski procesor testu, prawda? Podobnie z programami na DOS do grafiki 3D i rysowania PCB/grafiki wektorowej, które można pobrać z internetu.
Pozdrawiam.
Już tu kiedyś pisałem, że mam do zaoferowania trochę staroci (ze starego komputera)
GRATIS ZA DARMO.
Wszystko sprawne i na chodzie.Brak tylko obudowy. W skład części wchodzą:
Płyta główna: ECS EliteGroup PeVXASD2+
Procesor: Intel Celeron 1,7 GHz
Pamięć RAM: DDR 1 GB PC 3200 DIMM (GoodRam)
Dysk HDD: Barracuda 7.200 IDE 160 GB.
Zasilacz IMPET 300 Wat
Jeśli jesteś jak sam mówisz “kompletnie zielony” to w jaki sposób chcesz taki sprzęt z roku 1990 ręcznie skonfigurować. Wtedy nie było jeszcze sprzętu automatycznie konfigurowanego przez system. Np. aby popularna w tamtych czasach karta dźwiękowa Sound Blaster 16 działała wymagane jest oprócz załadowania sterowników w config.sys podanie w pliku autoexec.bat zmiennej systemowej BLASTER z ustawieniami : numer przerwania IRQ , dwóch numerów kanału DMA - 16 bit i 8 bit i adresu portu I/O czyli np. coś takiego : SET BLASTER=A220 I7 D1 H5. Konfiguracja podana w zmiennej musi zgadzać się z ustawieniami zworek na karcie dźwiękowej - inaczej nic nie usłyszysz. Jeśli tego nie ogarniasz to daj sobie spokój z retro.
I właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Nie chcę iść na skróty. Skąd w takim razie posiąść wiedzę na ten temat? Jakaś literatura z epoki? Taki komputer to przecież hobby (i to pożyteczne, bo rozwija zdolności politechniczne) - mogę i 20 lat uczyć się jego konfiguracji, jeśli zajdzie taka potrzeba 
Pozdrawiam
To procesor i486, np. 33 MHz. Do tego np. 4 MB RAM SIMM (full wypas jak na tamte lata). Choć lepiej 8 MB RAM SIMM. Oczywiście 30-pinowe. HDD jakieś 420 MB. Do tego FDD 5,25 i 3,5 cala. Podłączane oczywiście do osobnego kontrolera wpinanego w port ISA. O USB można całkowicie zapomnieć. 
Wszystkie biblioteki zamknięte, google ogłosiło upadłość, youtube nie działa?
Oczywiście 30-pinowe. HDD jakieś 420 MB
Zamiast HDD polecam Compact Flash i odpowiedni emulator, HDD mający tyle lat raczej nie będzie dobrze działał.
Proponowane mi książki dzisiaj zamówiłem. Dam znać, jak coś się wykluje. Dzięki za odpowiedzi