Kilka wentylatorów - jak podłączyć?

Witam,

kupiłem 4 wentyle do komputera i nie wiem jak je podłączyć szeregowo czy równolegle a może każdy do oddzielnego wtyku MOLEX podczepić? Ja myślę żeby równolegle i nie wiem jak w końcu?

Wentylatory to różne rozmiary Acutake.

Jak 2 wentylatory podłączysz równolegle to tak samo jakbyś je podłączył do 2 wtyków molex na tej samej linii. Osiągniesz to, że na każdym będziesz miał to samo napięcie. Jak podłączysz 2 wentylatory szeregowo to na każdym odłoży się napięcie ok 6 V (jeżeli będą to 2 takie same wentylatory). Osiągniesz to, że będą się na pewno wolniej kręcić - cisza, ale także i mała wydajność. Nie lepiej to podłączyć do wtyków na płycie głównej?

Jak już w sumie kupiłeś 4 wentyle to za jakiś czas dokup sobie jakiegoś AeroGate’a do sterowania. Lub samemu wykombinuj jakiś regulator obrotów.

Dzięki, miałem wcześniej w starym komputerze regulator obrotów (własnej roboty) z potencjometru zrobiłem i wszystko dobrze chodziło więc jak coś to wiem jak takie coś wykonać :smiley:

Jeszcze jedno pytanko:

A jak założyć wentylator na GPU? Żeby dmuchał na kartę czy odwrotnie?

żeby odciągał gorące powietrze od karty

Żeby dmuchał.

Aha, no to dzięki za info. bo na innym forum poradzili mi żeby dmuchał na kartę to już nie wiem. Może jeszcze ktoś się wypowie.

Ma dmuchać na kartę, proca, czy na co tam chcesz go założyć.

Dzięki, sporo różnych wersji słyszałem ale myślę że goodprogram , jest doświadczonym userem i wie co mówi.

wentyl ma dmuchać na karte

Niech dmucha na kartę.

Dzięki, wszystkim za odpowiedzi.

Kupiłem dziś sobie taki włącznik / wyłącznik i nie wiem jak go podłączyć aby było dobrze każdy jakie podłączałem miał dwa wtyki a ten ma trzy.

Zdjęcie włącznika / wyłącznika

Jeden kabelek podłącz do skrajnego (nie ważne, czy prawe czy lewe) “ucha” w tym włączniku,

a drugi do srodkowego.

OK, a po co ten trzeci wtyk?

Nie wiem …

Może tak dla jajec :stuck_out_tongue:

to go nie podłańczaj i tyle