Witam mam ten sam problem z tym procesem Svchost otóż gdy włączę komputer to przez jakąś minutę dysk chodzi na maksa przez Host usługi : usługa lokalna, ramu dużo nie zabiera ale dysku troszkę tak. Jest to coś groźnego czy nie mam się czym martwić?
Raczej jest za to winna usługa windows update
Możliwe że w mniejszym stopniu usługa indeksowania windows search jak i windows defender również.
Czasami jeszcze nieźle CPU potrafi wpierdzielać te całe narzedzia od rozwiązywania problemów diagnostyki itp.
http://www.dobreprogramy.pl/OO-ShutUp10,Program,Windows,66070.html
jak nie masz 10 użyj DWS LITE
https://github.com/Nummer/Destroy-Windows-10-Spying/releases
Ja mam to samo na siódemce zżerało mi to dużo ramu nie udało mi się tego nigdy rozwiązać , na dziesiątce mam teraz uruchomionych 15 svhost , wszystkie programy powyłączane , nic się nie updejtuje.Masakra.Użyty ram 3GB z ośmiu.W idle.
a reszta procesów ile zjada pamięci? skoro 3GB używane
Nie wiem ? Dostępne jest 6.7gb z 8gb , tego też wcześniej nie miałem , pewnie grafika zintegrowana coś tam zabiera , nie chce mi się juz nad tym myśleć.To jest właśnie windows , na każdym forum to samo nigdzie nie ma rozwiązania , albo cichy dźwięk w windows nigdzie nie ma rozwiązania.Przeczytałem ze sto forów nikt nic nie wymyślił.
Nie bardzo rozumie takie podejście, nawet nie chce ci się sprawdzić co zajmuje pamięć, ale do narzekania to nie ma problemu, ram jest po to aby go używać, a nie po to aby się podniecać ile ma się wolnej pamięci. Chcesz minimalną ilość zajętości ramu, to zainstaluj windows w wersji core lub nano.
Podejście jak podejście każdy ma swoje , kiedyś tak robiłem używałem windowsa serwera , napisałem że nie chce mi się tego sprawdzać bo nie chce i ogólnie mam to gdzieś , dałem skrinszota jako ciekawostke bo temat dość popularny i wałkowany od lat.
Chcesz mieć sporo ramu wolnego to zainstaluj linux
a swoją drogą na tym screnie nie widze zajetych 3GB
tyle że dałeś screena svchostów, z którego nic nie wynika, bo równie dobrze w reszcie uruchomionych programów które tak ukrywasz, może działać przeglądarka z odpalonym youtubem i zajmującym 2GB pamięci, dlatego jak chcesz wiedzieć co zajmuje pamięć to spójrz na wszystkie usługi
według twojej logiki, też powinienem zapytać który proces zajmuje mi tyle pamięci, że prawie 6GB mam zajęte, przecież to nie mogą być procesy poza svchost bo windows jest taki zły