#include
#include
using namespace std;
class plan
{
public:
plan(int &zapas_dostepny_koniec_tyg,int &prognozowany_popyt,int &zamowienia_zarezerwowane,int &nadrzedny_plan_produkcji)
{
c_zapas_dostepny_koniec_tyg=zapas_dostepny_koniec_tyg;
c_prognozowany_popyt=prognozowany_popyt;
c_zamowienia_zarezerwowane=zamowienia_zarezerwowane;
c_nadrzedny_plan_produkcji=nadrzedny_plan_produkcji;
c_planowany_SK_zapasow=0;
oblicz_SK_zapasow();
}
~plan()
{
//
}
const void zwroc_dane()
{
cout<
cout<<"Zapas dostępny na koniec tygodnia = "<
cout<<"Prognozowany popyt = "<
cout<<"Zamówienie zarezerwowane = "<
cout<<"Nadrzędny plan produkcji = "<
cout<<"Planowany stan końcowy zapasów w danym tygodniu = "<
}
void oblicz_SK_zapasow()
{
c_planowany_SK_zapasow=c_zapas_dostepny_koniec_tyg+c_nadrzedny_plan_produkcji-zwroc_wieksza(c_prognozowany_popyt,c_zamowienia_zarezerwowane);
}
const int zwroc_wieksza(int &c_prognozowany_popyt,int &c_zamowienia_zarezerwowane)
{
if (c_prognozowany_popyt>c_zamowienia_zarezerwowane)
{
return c_prognozowany_popyt;
}
else
{
return c_zamowienia_zarezerwowane;
}
}
private:
//zmienne do podania
int c_zapas_dostepny_koniec_tyg;
int c_prognozowany_popyt;
int c_zamowienia_zarezerwowane;
int c_nadrzedny_plan_produkcji;
//zmienne do obliczenia
int c_planowany_SK_zapasow;
}; /*KONIEC CIAŁA KLASY*/
int main()
{
//zmienne do podania
int zapas_dostepny_koniec_tyg,prognozowany_popyt,zamowienia_zarezerwowane,nadrzedny_plan_produkcji;
cout<<"Podaj zapas dostępny na koniec tygodnia -> ";
cin>>zapas_dostepny_koniec_tyg;
cout<<"Podaj prognozowany popyt-> ";
cin>>prognozowany_popyt;
cout<<"Podaj zarezerwowane zamówienia -> ";
cin>>zamowienia_zarezerwowane;
cout<<"Podaj nadrzedny plan produkcji -> ";
cin>>nadrzedny_plan_produkcji;
plan *jeden=new plan(zapas_dostepny_koniec_tyg,prognozowany_popyt,zamowienia_zarezerwowane,nadrzedny_plan_produkcji);
system("clear");
jeden->zwroc_dane();
delete jeden;
jeden=0;
return 0;
}
napisałem takie proste coś, które potem zamierzam rozszerzyć w miarę jak będę dochodziły mi nowe informacje na wykładach oraz zamierzam rozszerzyć go o liczenie danych dla okresu czasu z jakiegoś przedziału itp. itd. , ale mniejsza o to programik ma liczyć Planowany Stan Końcowy Zapasów, postanowiłem to zrobić na klasach głównie po to, żeby móc trenować i o co mi teraz chodzi 1. w konstruktorze domyślnym jako argumenty ustawiłem referencję do zmiennych zadeklarowanych w main żeby uniknąć tworzenie zbędnych mi kopii, czy zrobiłem to poprawnie ? 2. w funkcji zwroc_wieksza jako referencję przekazałem dwie zmienne składowe klasy, również aby uniknąć tworzenia zbędnej kopii na stosie, czy poprawnie ? 3. a teraz coś co mnie dziwi i nie umiem znaleźć na to odpowiedzi, czemu ten kawałek poprawnie liczy, to co mi jest potrzebne, czyli stan końcowy zapasów ?
void oblicz_SK_zapasow()
{
c_planowany_SK_zapasow=c_zapas_dostepny_koniec_tyg+c_nadrzedny_plan_produkcji-zwroc_wieksza(c_prognozowany_popyt,c_zamowienia_zarezerwowane);
}
- ideą moją było żeby ogólnie wszystkie funkcje tutaj pracowały
a) koniecznie na referencjach jeśli chodzi o zmienne składowe
b) możliwie jeśli się na referencjach w przypadku zmiennych spoza klasy
czy dobrze ?
pytania które zadaję są z pewnością trochę głupie, ale nie chciałbym się nauczyć robić czegoś źle i potem nieustannie powielać tego błędu