Klatkowanie/zacinanie się gry Counter Strike 1.6


(Piotr Kozlowsky) #1

MÓJ KOMPUTER:

grafika: GeForce 8600GT, synchronizacja pionowa wyłączona

sieciowka: Attansic L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base -T Controller

procesory: Intel Core 2 Duo E4600 @ 2.40GHz

Intel Core 2 Duo E4600 @ 2.40GHz

system operacyjny: Windows XP Professional, dodatek Service Pack 3, wersja 2002

Dane spisane z Menadżera Sprzętu

MOJE ŁĄCZE:

Dostawca : UPC (chello)

Prędkość : 25 Mb/s

Modem : Thomson TWG850-4U

Modem rozdziela internet na 3 komputery w moim domu, jednak nikt poza mną niczego nie ściąga. Ograniczają się TYLKO I WYŁĄCZNIE do przeglądania stron internetowych. Modem rozdziela internet na dwa komputery (mój i siostry) poprzez kable, z komputerem rodziców łączy się bezprzewodowo.

DODATKOWE INFORMACJE:

Zapora Systemu Windows- WYŁĄCZONA

Aktualizacje Automatyczne Windows- WYŁĄCZONE

Ochrona Przed Wirusami Windows- WYŁĄCZONA

Dodatkowy Firewall- NIE

Dodatkowy Anty-Wirus- NIE

Wyniki skanowania programem Malwarebytes' Anti-Malware

Oczywiście trojan został usunięty i komputer zrestartowany.

Wyniki skanowania programem Spybot- Search & Destroy

Gra (STEAM) zainstalowana jest na oddzielnej, nie systemowej partycji.

Koligacja ustawiona standardowo, tak samo jak priorytet Steam.exe i hl.exe

Gdy na początku występował ten problem, od razu zabrałem się za formatowanie dysku. Zrobiłem format, jednak nadal problem występuje, aż do dnia dzisiejszego. W sumie zrobiłem chyba 3 formaty, które nic nie zmieniły...

MÓJ CONFIG:

OPIS PROBLEMU:

Więc sprawa wygląda tak (zaznaczam na początku, że nie wiem czy ten problem występuje w innych grach, ponieważ grywam tylko w CS'a) podczas gry nie ważne czy na pustym, czy pełnym serwerze, występują takie zacinki (przypomina to moment jakbym biegł i nagle postać się zatrzymywała w miejscu na 1ms mimo tego że trzymam strzałkę do przodu, nie mogę też wtedy ruszać celownikiem)****, jakby klatkowanie- 1 ścinka trwająca MILISEKUNDĘ (mniej wiecej, nie wiem jak to określić, takie krótkie zacięcie), potwarzająca się mniej więcej co sekundę, lub dwie sekundy **. Przez to po prostu gra nie chodzi płynnie. Podczas tego zdarzenia na net_graph da się zauważyć spadki fps (ze 100fps do 60fps, ale naprawdę trzeba mocno się przyjrzeć, żeby to zauważyć, ogólnie trwa to tak jak mówiłem MILISEKUNDĘ, poza tym to fps równe 99-100 cały czas) i podskoki zielonej kreski która widnieje na net_graph (ZAŁĄCZONE NA SCREENIE NIŻEJ).**

Jak gram na pustym serwerze, to zazwyczaj po 5, 6 rundach gra zaczyna chodzić normalnie płynnie. Gry gram esl 2/2 lub 5/5 przy odpalonym aeq i większą ilością graczy bywa różnie, czasem zacinki ustają po 10-15 rundach, czasami trwają cały mecz.

Gdy następuje np. zmiana mapy na serwerze ścinki znowu się pojawiają i potrzeba znowu kilku/kilkunastu rund, aby zaczął cs płynnie działać.

Myślę, że sprawa leży po stronie internetu, skoro na net_graph kreska podskakuje w momencie zacięć. Dodam jeszcze, że pożyczałem od kolegi kartę graficzną (też GeForce 8600GT, zamieniałem karty i problem nadal występował, zmieniałem sterowniki karty graficznej), zmieniłem też zasilacz na lepszy i mocniejszy- nic nie pomogło.

SCREENY:

SCREENY ROBIONE NA PUSTYM SERWERZE GamePad[WAW] PODCZAS RUND, W KTÓRYCH MI ZACINA GRE

http://img412.imageshack.us/img412/2213 ... o0000l.jpg

http://img44.imageshack.us/img44/9544/d ... o0001m.jpg

http://img406.imageshack.us/img406/8605 ... o0002t.jpg

http://img38.imageshack.us/img38/3176/d ... o0003v.jpg

http://img96.imageshack.us/img96/3624/d ... o0008q.jpg

NIŻEJ UDAŁO MI SIĘ ZŁAPAĆ MOMENT W KTÓRYM SPADAJĄ FPSy, TRWA TO TAK SZYBKO, ŻE TYLKO RAZ UDAŁO MI SIĘ TO ZŁAPAĆ NA SNAPSHOCIE

http://img258.imageshack.us/img258/4501 ... o0009m.jpg

http://img685.imageshack.us/img685/1025 ... no0018.jpg

http://img406.imageshack.us/img406/8048 ... o0014r.jpg

http://img181.imageshack.us/img181/6822 ... no0013.jpg

http://img179.imageshack.us/img179/3246 ... o0012s.jpg

http://img256.imageshack.us/img256/9827 ... no0011.jpg

SCREEN PODCZAS STRZELANIA

SCREENY KIEDY PRZESTAŁO MI ZACINAĆ (MNIEJ WIĘCEJ 5 RUND NA PUSTYM SERWERZE)

http://img526.imageshack.us/img526/8928 ... no0025.jpg

http://img63.imageshack.us/img63/2866/d ... o0026h.jpg

http://img706.imageshack.us/img706/5564 ... no0028.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/8217 ... o0030y.jpg

Następnie postanowiłem wejść na serwer DeatchMatch

HashJama #3 [DM] | wiaderko.com @ pukawka.pl

21/22 graczy

OTO SCREENY (OCZYWIŚCIE MI ZACINAŁO OD POCZĄTKU)

http://img718.imageshack.us/img718/3373 ... no0032.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/3204 ... no0034.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/2858 ... o0035q.jpg

http://img140.imageshack.us/img140/5689 ... no0036.jpg

Proszę pilnie o pomoc, jeśli potrzebujecie dodatkowo jakiś informacji, screenów lub Bóg wie czego, to piszcie- WSZYSTKO DOSTARCZĘ. Zrobię wszystko, aby rozwiązać ten problem, liczę na Wasze zaangażowanie i pomoc :slight_smile:

-- Dodane 10.04.2010 (So) 23:02 --

Dodam jeszcze że wyczytałem takie oto coś na stronie http://hlds.pl/Netgraph

Ten tekst jest a propos tej zielonej kreski z net_graph'u

To jest typowy wykres przy zmianie mapy, podobne wykresy można też uzyskać jak przełączamy sie z gry na inną aplikację - wtedy mamy nagle skok i poziomy równy wykres na zielonym grafie.

Jak masz wiele różnych równoległych linii na grafie to znaczy, że jakies procesy pożerają ci zasoby komputera i procesor i inne elemty muszą zastopowac grę na chwilę aby zrobic cos innego. Zły objaw. Pierwszy długi wykres to wtedy kiedy apliakcja była w tle, drugi niżej, i krócej, to czas kiedy system przywracał wygląd okna na keran. Słychac tez było opźnienie dzwięku, ale po ułamku sekundy wszstko wróciło do normy.

Dużo mi to nie mówi, co radzicie?

-- Dodane 10.04.2010 (So) 23:24 --

Tutaj logi OTL

http://wklejto.pl/63507

-- Dodane 10.04.2010 (So) 23:24 --

Proszę o pomoc, naprawdę nigdzie nikt nie potrafi mi pomóc, mam nadzieję że ekipa z "dobrychporgramów" sprosta wyzwaniu :slight_smile:


(Arekmalek) #2

Ja bym spróbował ustawic proces csa na 1 rdzen. Mi to pomaga bo czasem mam taki problem jak Ty.

Jakbys nie wiedzial -> Menedzer zadan -> proces csa -> koligacje zaznaczasz tylko 1 rdzen

pozdr

-- Dodane 12.04.2010 (Pn) 10:18 --

Druga przyczyna moze byc taka ze masz 13k wpisow w Host (trojan)

przywroc domyslne host np programem HostXpert


(Hazel Adam) #3

Nie trojan, a zapewne Spybot S&D...

Do autora: wyłącz w Spybocie dodawanie wpisów do hosts i przestanie Ci mulić... ;>


(Piotr Kozlowsky) #4

hmmm Spybota mam ciagle wylaczonego (chyba mimo wszystko on jakoś działa, ale w procesach nie mam, tylko włączam go jak chce sobie przeskanować- 1x na tydzień mniej wiecej), koligacja nie pomaga jak pisałem wyżej...

jakies rady jeszcze? narazie sprobuje ta opcje z HostXpert

-- Dodane 14.04.2010 (Śr) 11:24 --

UP: przywróciłem Host programem HostXpert i bez zmian