Jestem posiadaczem Toshiby Satellite A500-138. Po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach pracy na komputerze touchpad i klawiatura przestają reagować. Sam sytsem chyba się nie zawiesza (muzyka z winampa gra dalej, filmy z youtuba nadal “chodzą”). Po wstrzymaniu pracy komputera i wznowieniu, klawiatura i touchpad na powrót zaczynają działać. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu!
Hej,
Urządzenia takie jak klawiatura czy touchpad w laptopach najczęściej podłączane są w laptopach pod wewnętrzny interfejs USB. Dlatego możliwe, że komputer w ramach oszczędzania energii wyłącza nieużywane przez dłuższy okres porty USB. By to sprawdzić uruchom menadżera urządzeń i w gałęzi Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej sprawdź wszystkie pozycje Główne koncentratory USB - uruchom Właściwości -> Zarządzanie energią i odznacz opcję Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii. Następnie zrestartuj komputer. Po jego uruchomieniu klawiatura i Touchpad powinny już działać poprawnie.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Dziękuję bardzo za pomoc Tak jak przewidziałeś, opcja “Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii” była zaznaczona. Odznaczyłem ją we wszystkich głównych koncentratorach usb. Zaraz zrestartuję komputer i napiszę za jakiś czas, czy problem pojawi się ponownie. Trochę martwi mnie fakt, że zawieszanie występowało również przy podłączeniu komputera do kabla. Ale jak na razie jestem dobrej myśli
Hej,
Nie ma sprawy!!
Cóż, praktycznie w 100% komputerów mobilnych z Windows’em ma domyślnie zaznaczoną tę opcję.
Bo akurat wyłączanie portów USB nie zależy od tego, czy komputer jest podłączony do zasilania sieciowego, czy korzysta z zasilania bateryjnego.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Problem faktycznie zniknął po odznaczeniu tych opcji i restarcie systemu. Niestety po ponownym włączeniu pojawił się znowu. Okazało się, że system przywraca poprzednie ustawienia i ponownie zezwala na wyłączenie koncentratorów usb. Co zrobić żeby system nie przywracał starych ustawień?
Hej,
To zależy od tego, z jakiego systemu korzystasz. Ja przedstawię to na przykładzie Visty. W Windows 7 powinno być bardzo podobnie. Klikamy kolejno: Panel sterowania -> Opcje zasilania -> Wybierz moment wyłączenia ekranu (można wybrać też Dopasuj jasność ekranu, bo i tak otworzy się okno Edytuj ustawienia planu). W nim klikasz Zmień zaawansowane ustawienia zasilania, wybierasz gałąź Ustawienia USB -> Ustawienie wstrzymania selektywnego USB i wyłączasz je w przypadku zasilania sieciowego i bateryjnego. Zatwierdzasz zmiany i gotowe.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Dziękuję za ponowną pomoc Zrobiłem jak napisałeś, zrestartowałem komputer ale cały czas się zacina
Na początku myślałem, że może to wina sterownika tabletu, który czasem wyrzucał błędy, ale mimo ich usunięcia problem nadal się pojawiał. Może nie zostały usunięte do końca i dlatego klawiatura i touchpad cały czas się blokują? Albo inne złośliwe oprogramowanie przeszkadza w poprawnym działaniu? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i sugestie.
Hej,
A czy po restarcie komputera opcje powyżej wracając od ustawień domyślnych??
Raczej nie, tym bardziej, że sam napisałeś, że po wyłączeniu opcji oszczędzania energii na portach USB klawiatura się nie zawiesza…
W takim układzie jeszcze jedno - zmień schemat zasilania na Wysoka wydajność.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Po kolejnym restarcie problem pojawił się tylko raz i to po długim czasie pracy. Ustawienia nie powracają do domyślnych, tak jak wcześniej. Poza tym zauważyłem, że komputer grzał się mocniej niż wcześniej, dlatego odkurzyłem wloty powietrza, temperatury wróciły do normy i wszystko zdawało się działać o wiele bardziej gładko. Może to da Tobie jakąś wskazówkę odnośnie źródła problemu? I naprawdę wielkie dzięki za cierpliwość i pomoc
Hej,
Zatem powiedzmy, że jakiś sukces jest…
To to już sukces. Czy zmieniłeś - tak jak pisałem wcześniej- by zmienić schemat zasilania na Wysoka wydajność?
Cóż - laptopy są bardziej wyczulone na brud i kurz w ich wnętrzu - zapewne dlatego, że niezbyt dużo w takim komputerze przestrzeni. Świetnie, że trochę go przeczyściłeś. Mniejsze temperatury na pewno będą miały wpływ na dłuższą żywotność komputera, jego podzespołów oraz na większą niezawodność. Aczkolwiek w jego skutecznej konserwacji nie doszukiwałbym się powodu zmniejszenia zawieszania klawiatury - bardziej obstawiałbym zmieniony plan zasilania - jeśli faktycznie do zmiany tej doszło.
Naprawdę nie ma za co - po to mamy forum, by wzajemnie sobie pomagać.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Tak, zmieniłem plan na wysoką wydajność, będę pisał jak tym razem zareaguje komputer.
Hej,
No to dobrze. W takim układzie czekam na informację, czy w końcu problem zniknął…
Pozdrawiam,
Dimatheus
Niestety znowu to samo:/ Trochę popracowałem i nagle się zaciął. Nie pisałem o tym (może to da jakieś wskazówki), że klawiatura i touchpad zawsze zacinają się podczas używania touchpada, nigdy podczas pisania na klawiaturze.
Hej,
W końcu do mnie dotarło. :oops: Przepraszam, cały czas myślałem, że klawiatura i touchpad zawieszają się wtedy, gdy nic nie robisz na komputerze. Teraz dopiero zerkam i czytam wszystko jeszcze raz i jak byk pisze Po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach pracy na komputerze . :oops: Tak więc wszystkie rozwiązania, że tak delikatnie powiem, były nietrafione; zawieszanie w czasie pracy raczej nie może wynikać z aktywnego oszczędzania energii…
Poszperałem trochę po różnych forach i niestety znalazłem sporo wypowiedzi, które wskazują, że jest to dość powszechny problem, którego nawet serwisy nie potrafią rozwiązać. Na przykład tutaj. Pomysł z użyciem myszki jest bardziej obejściem problemu niż rozwiązaniem… Ale czy mógłbyś - przez jakiś czas - spróbować posługiwać się myszką - czy wtedy klawiatura też będzie się zawieszać czy nie?? Testy spróbuj robić z włączonym i wyłączonym touchpadem.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Nie musisz mnie przepraszać, to ja dziękuję za pomoc. Też przeglądałem fora, ale znalazłem tylko przykłady kiedy touchpad zacina się przez parę minut i nie działa płynnie, a nie jak w moim przypadku zawiesza się i zaczyna działać po wznowieniu systemu. Ale skoro sugerujesz, że możemy zaliczyć to do toshibowych problemów z touchpadami, zastosuję się do wskazówek. Muszę tylko zakupić jakąś solidną myszkę, bo obecnie nie mam żadnej na stanie
Hej,
Kilka takich przykładów znalazłem na forach zagranicznych, stąd mój wniosek, który potwierdził post z linku z mojej poprzedniej wypowiedzi…
Wiesz… Na razie nie musisz kupować ekstra sprzętu. Bardziej chodzi o sprawdzenie, czy w czasie używania myszki zamiast touchpada będziemy mieć do czynienia z problemem…
Pozdrawiam,
Dimatheus