Witam,
Mam problem z moją klawiaturą Zalman zm k400g. Nie działa ona na Windows 10 na moim komputerze, na drugim działa i w biosie oraz na linux. Problem się zaczął od kiedy pobrałem ScpToolkit bo chciałem podłączyć pada od ps4 do komputera program długo nie chciał zainstalować sterowników więc restart komputera przez przycisk na obudowie zrobiłem, klawiatura nie działala nadal. Potem zrobiłem reswtowanie ustawień do Stanu początkowego z zachowaniem moich plików-nic próbowalem restartow komputera nic, odinatalowałem sterownik przez menedżer urządzeń i nadal nic nie działa jeżeli chodzi o klawiaturę. Proszę o pomoc bardzo mi zależy żeby klawiatura działala.
Wyszukaj w menadżerze wszystkie klawiatury i wszystkie usuń. Później restart komputera, ew. aktualizacja systemu i system powinien sam pobrać sterownik domyślny.
Jak nie pomoże to format?
W pierwszej kolejności wykonaj te kroki, a nie kombinuj do przodu
Nie zaszkodzi abyś odłączył klawiaturę i podłączył dopiero po restarcie.
Spróbuje i dam znać. Jak byś mógł to proszę abyś coś napisał jak będziesz mógł pomóc.
Mam wejść w menedżer urządzeń i odinstalować wszystkie klawiatury?
Tak.
Ok już. Było 4. Po restarcie wróciły tam gdzie były, ale nadal nic na klawiaturze się nie świeci i nie reaguje na wciskanie przycisków. Co teraz mogę zrobić?
Pokaż zrzut ekranu. Nie powinno wykrywać 4 klawiatur.
Zrzut ekranu możesz wykonać systemowym programem wycinek i szkic.
ps.
Jak przeglądnąłem poradnik ręcznego usuwania pozostałości po tym wynalazku to się trochę zdziwiłem ile bałaganu w systemie robi
Nie zaszkodzi sprawdzić czy coś nie zostało, a w międzyczasie może pojawi się tu jakiś magik od Windowsów i coś więcej doradzi
Pokaż mi jeszcze na zrzucie zakładkę urządzenia interfejsu HID
Dziękuję Ci, pomogło użycie narzędzia DriverStore Explorer z poradnika.