Czy można w jakiś programowy sposób zablokować NumLock tak aby klawiatura numeryczna była na stałe aktywna?
Z insertem(brak zastępowania) poradziłem sobie mapując go ctrl em programem SharpKeys. Numlocka nie można tak zmapować.
Czy można w jakiś programowy sposób zablokować NumLock tak aby klawiatura numeryczna była na stałe aktywna?
Z insertem(brak zastępowania) poradziłem sobie mapując go ctrl em programem SharpKeys. Numlocka nie można tak zmapować.
Numlocka można zmapować śrubokrętem - podważ i wyjmij.
No właśnie tak nie chcę dlatego napisałem „programowo”.
Może radę da AutoHotKey lub AutoIt - jedynie w tle będą żreć z 5-50 MiB RAM.
Możesz zobaczyć czy ten program da radę jak działa odmienie do SharpKey:
Nic nie piszą by nie umiał dezaktywować klikania NumLock np. przypisując w jego miejsce Ctrl.
A czemu chcesz zablokować numlock?
Może potrzebuje cyfr zamiast strzałek lub przeszkadzają mu funkcje do góry = 9, na dół = 3, początek = 7, koniec = 1 (są obok na pełnowymiarowej klawiaturze).
A czemu chcesz zablokować numlock?
Często przypadkowo dezaktywuje numeryczną i orientuje się dopiero gdy coś wpisuję. Kursor przechodzi w inne miejsce, trzeba go przestawiać, aktywować numeryczną i powtarzać wpisywanie. Wiem, taki problem pierwszego świata ale jeśli coś można na to poradzić jednym prostym ruchem to czemu nie.
@krystian3w dobrze kombinuje
Pobierz i zainstaluj https://www.autohotkey.com/
Utwórz nowy skrypt AutoHotkey:
SetNumLockState, AlwaysOn
Kliknij dwukrotnie plik skryptu, aby go uruchomić.
Można zrobić plik .exe do autostartu? Wolałbym aby nic nie działało w tle.
Prawym na skrypt → Compile, utworzy się plik .exe, który będzie działał nawet jak odinstalujesz AutoHotKey.
Skompilowany plik exe czy plik skryptu, jedno i drugie będzie działało w tle. Jeżeli chcesz wyłączyć, to kilkasz prawym na ikonkę H, którą znajdziesz koło zegarka. Może być schowana, wtedy trzeba nacisnąć ^.
OK, dzięki. Rozumiem, że to jedyna opcja na numlocka? Nie można zrobić niczego przez wpis w rejestrze tak aby nic nie działało w tle?
Raczej nie, w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo. NumLock jest zawsze dostepny, jedyne co możesz ustawić to czy podczas startu komputera ma być włączony czy wyłączony - https://gatekeeperhelp.zendesk.com/hc/en-us/articles/7366805305363-How-to-disable-or-enable-NumLock-on-startup
Rozwiązanie z AutoHotKey też nie blokuje NumLock w pozycji włączonej. Po prostu cały czas go monitoruje i gdy go wyłączysz, to natychmiast go włącza. Dlatego potrzebny jest program działający w tle.
If you press it accidentally don’t worry, it will not be disabled.
Ale wtedy BIOS/UEFI musi go włączyć (być może opcjonalnie klawiaturą ekranową).
Może da się przeprogramować cyfry 0–4 i 6–9 by nie pełniły funkcji strzałek i nawigacji na początek/koniec i o stronę w tył lub w przód (bez ingerencji w standardowe strzałki i przyciski nawigacji w sekcji obok), kropkę zamiast DEL a 5 wskrzesić.
Może komuś na Windows 11/12 przydadzą się te wypociny: Windows 11 - scancode map registry trick does not work anymore - Super User
Jest jeszcze rozwiązanie sprzętowe, zalać NumLock klejem
Jeszcze wyjdzie tak, że moje rozwiązanie było najlepsze.
W sumie tak z małą modyfikacją, wyjąć przycisk, wyciąć z tektury podkładki/dopasować w wolne miejsce tak żeby przycisku nie dało się wcisnąć, założyć przycisk z powrotem