Cześć. Poszukuję klawiatury, która spełni jakieś określone funkcje.
- Podświetlenie - może być jednokolorowe (wtedy białe) lub RGB (skoro już RGB to żebym mógł dla każdego klawisza je ustawiać), z regulacją jasności, w jakiś sposób. Fajnie jakby to podświetlenie podświetlało czcionkę, a nie klawisz od spodu dookoła.
- Klawisze multimedialne (wystarczy play/pauza, następny/poprzedni utwór) i pokrętło regulacji głośności. Chciałbym, aby nie były to klawisze w stylu Fn+F1, tylko oddzielne.
- Klawiatura w miarę cicha, więc chyba mechanik odpada (chyba, że są ciche).
- Nie wiem, jak to się nazywa, ale żeby mógł naciskać wiele klawisze jednocześnie> N-key rollover czy jakoś tak, dobrze myślę?
- Klawiatura pełna, razem z numeryczną.
- Pytanie ogólne. Czy te klawiatury po ustawieniu tych bajerów pamiętają to co się ustawiło po wyłączeniu zasilani PC, czy muszę to za każdym razem ustawiać od nowa?
- Jakoś podobno teraz wykonuje się klawisze w taki sposób, ze się nie wycierają, co jest podobno zmora tych czasów.
- Podobno są też jakieś makra - dobrze myślę, ze można tam ustawić ficzer pozwalający wykonać sekwencję np.: SHIFT+A-> Oczekiwanie 2s-> SHIFT+B?
Po szperaniu w internecie znalazłem takie klawiatury:
Genesis RX85 RGB, Sharkoon SGK5, Steelseries APEX5/Pro, ROCCAT Horde AIMO
Może ktoś ma te klawiatury i mógłby coś napisać, a może coś innego polecicie? W sumie nie wiem, czy mechanik to dobry wybór podobno są bardzo głośne.