Niektóre klawisze działają normalnie, inne nie. Wciągnięcie Capslocka np sprawia, że pojawia się litera w i odwrotnie, mogę włączyć capsa naciskając w :D. Od z do ukośnika działają wszystkie, od A do entera też, numeryczne działają nie wszystkie. Wciskam r pojawia się tr, y → yu, u → yu, i ->]i itd. Możliwe, że został zalany? Nie jestem w stanie tego zweryfikować, nie tylko ja mam do niego dostęp, pozostali „podejrzani” mówią, że nie zalali, chociaż niektóre klawisze tak działają, jakby coś tam się kleiło trochę, nie wiem. Co mogę zrobić poza wizytą w serwisie?
Klawiatura na 100% zalana - tylko wymiana.
Pięknie…jest sens rozkręcać, wysuszyć może? Nowa klawa widzę 250 ziko.
N ie rozkręcaj tego. To nie klawiatura z lat 90 na PS/2,gdzie była jednolita, silikonowa membrana, którą można było umyć. Teraz we współczesnych klawiaturach - zwłaszcza tych laptopowych - jest tak, że pod każdym klawiszem jest malutka gumeczka, którą właśnie naciska klawisz.
Po rozebraniu laptopa i tej klawy możesz już jej nie złożyć.
Nowa klawa widzę 250 ziko.
Nowa oryginalna pewnie… Nie ma tańszych zamienników? Nie sądzę. Jak trzeba będzie, to kup lub oddaj do serwisu i pilnuj kto i co robi przy tym komputerze.
Możesz oczyścić zewnętrznie, trochę. Napiszę, jak to robię, bo mam 12 letnią klawiaturę A 4 Tech i nigdy nie zawiodła. Czasem coś chlapnęło na nią.
Mam płaski pędzel do malowania tam czegoś. Mam olej wazelinowy do maszyn do szycia. Daję dwie kropelki na włosie pędzla i jadę ścieżkami miedzy klawiszami skośnie, żeby sięgnęło pod klawisze. Potem znowu dwie krople i czyszczę pod klawiszami wzdłuż i w poprzek.
Gdy klawisze już dobrze klikają, znaczy odbijają, to składam chusteczki higieniczne i wykałaczką staram się wycierać między klawiszami ile można.
Po oczyszczeniu włączałem klawiaturę i tak lata leciały.
Gdybyś miał poważnie zlepione klawisze, to słyszałbyś niemiłe piszczenie. A jak już piszczy, to leci się od razu do serwisu.
Ten olej nadaje się do kapnięcia na ośkę wentylatora chłodzenie, bo tak ma, że do zera z czasem odparuje i nie zostawia cząstki pozostałości.
Można spróbować, dzięki za radę, ale to mi raczej nie pomoże w mojej kwestii. Planowałem sprzedać go, ale teraz nie wiem ile bym wziął skoro jest problem z klawiaturą.