Klawiatura wbija sąsiednie klawisze, Lenovo ideapad 3 14IIL05 81 WD

Niektóre klawisze działają normalnie, inne nie. Wciągnięcie Capslocka np sprawia, że pojawia się litera w i odwrotnie, mogę włączyć capsa naciskając w :D. Od z do ukośnika działają wszystkie, od A do entera też, numeryczne działają nie wszystkie. Wciskam r pojawia się tr, y → yu, u → yu, i ->]i itd. Możliwe, że został zalany? Nie jestem w stanie tego zweryfikować, nie tylko ja mam do niego dostęp, pozostali „podejrzani” :smiley: mówią, że nie zalali, chociaż niektóre klawisze tak działają, jakby coś tam się kleiło trochę, nie wiem. Co mogę zrobić poza wizytą w serwisie?

Klawiatura na 100% zalana - tylko wymiana.

Pięknie…jest sens rozkręcać, wysuszyć może? Nowa klawa widzę 250 ziko.

N ie rozkręcaj tego. To nie klawiatura z lat 90 na PS/2,gdzie była jednolita, silikonowa membrana, którą można było umyć. Teraz we współczesnych klawiaturach - zwłaszcza tych laptopowych - jest tak, że pod każdym klawiszem jest malutka gumeczka, którą właśnie naciska klawisz.

Po rozebraniu laptopa i tej klawy możesz już jej nie złożyć.

Nowa klawa widzę 250 ziko.

Nowa oryginalna pewnie… Nie ma tańszych zamienników? Nie sądzę. Jak trzeba będzie, to kup lub oddaj do serwisu i pilnuj kto i co robi przy tym komputerze.

Możesz oczyścić zewnętrznie, trochę. Napiszę, jak to robię, bo mam 12 letnią klawiaturę A 4 Tech i nigdy nie zawiodła. Czasem coś chlapnęło na nią.
Mam płaski pędzel do malowania tam czegoś. Mam olej wazelinowy do maszyn do szycia. Daję dwie kropelki na włosie pędzla i jadę ścieżkami miedzy klawiszami skośnie, żeby sięgnęło pod klawisze. Potem znowu dwie krople i czyszczę pod klawiszami wzdłuż i w poprzek.
Gdy klawisze już dobrze klikają, znaczy odbijają, to składam chusteczki higieniczne i wykałaczką staram się wycierać między klawiszami ile można.
Po oczyszczeniu włączałem klawiaturę i tak lata leciały.

Gdybyś miał poważnie zlepione klawisze, to słyszałbyś niemiłe piszczenie. A jak już piszczy, to leci się od razu do serwisu.

Ten olej nadaje się do kapnięcia na ośkę wentylatora chłodzenie, bo tak ma, że do zera z czasem odparuje i nie zostawia cząstki pozostałości.

Można spróbować, dzięki za radę, ale to mi raczej nie pomoże w mojej kwestii. Planowałem sprzedać go, ale teraz nie wiem ile bym wziął skoro jest problem z klawiaturą.