Klawisze wykonują złe polecenia

Pomocy

od wczoraj coś mi się psuje. gdy coś piszę, i nacisnę End, to mi uruchamia wyszukiwarkę, tą w prawym górnym rogu w operze, a gdy nie jestem akurat w przeglądarce, to i tak włącza wyszukiwanie plików. a gdy wcisnę strzałkę w lewo, cofa mi stronę. nie wiem, czy jeszcze jakieś inne błędy mam, ale nie wykluczone. jak to naprawić? jest to bardzo irytujące…

Pozdrawiam.

Hej,

Na klawiaturze nie masz przypadkiem wciśniętego lewego Alta bądź przycisku Ctrl?

Pozdrawiam,

Dimatheus

sprawdziłem to, jest tak samo niestety. gdy wcisnę klawisz Home, to mi wycisza głos.

Hej,

:arrow: Klawiatura podłączona pod USB czy PS/2?

:arrow: Próbowałeś użyć innej klawiatury?

:arrow: Masz możliwość sprawdzenia klawiatury na innym komputerze?

Pozdrawiam,

Dimatheus

pod PS/2. nie mam innej klawiatury, ani nie dam rady sprawdzić jej na innym komputerze. może to być spowodowany jakimś wirusem? bo przyznam, że nie korzystam z antywirusa.

pozdrawiam

sprawdź klawiaturę w awaryjnym. Nie zalałeś jej przypadkiem ?

Hej,

Może tak być - ale na początku sprawdź klawiaturę w trybie awaryjnym, tak jak pisał drobok.

Pozdrawiam,

Dimatheus

w trybie awaryjnym dalej występuje ten problem. gdybym teraz wcisnął strzałkę w lewo, to co napisałem by znikło a strona chyba by się odświeżyła.

Hej,

:arrow: Rozumiem, że odłączałeś klawiaturę od komputera i nic to nie daje?

:arrow: Spróbuj powciskać kilkukrotnie, energicznie klawisze Alt, Ctrl - może to faktycznie jakieś przebicie na tych klawiszach w klawiaturze.

Przydałaby się też inna klawiatura - choć na kilka chwil - by wykluczyć uszkodzenie sprzętowe.

Pozdrawiam,

Dimatheus

odłączenie klawiatury nie pomogło, niestety naciskanie klawiszy również nie. nie mam możliwości podłączenia innej klawiatury.

zainstalowałem antywirusa, przeskanuję, może to pomoże.

Klawiatura ekranowa działa ?

Daj logi otl’a wg działu bezpieczeństwo, rozbierz sprawdź czy folie albo układ nie są przesunięte, wypróbuj też wtedy klawisze.

Hej,

Ewentualnie odinstaluj klawiaturę poprzez menadżera urządzeń, zrestartuj komputer i ponownie podłącz klawiaturę. Jakiś postęp?

Jeśli już masz czymś skanować, wykorzystaj Malwarbytes’ Anti-Malware, AdwCleaner’a oraz Dr.Web’a.

Pozdrawiam,

Dimatheus

dziękuję za wszystkie wskazówki, jutro zamieszczę logi otl’a oraz info, jak wygląda sytuacja.

pozdrawiam.

Przestawianie klawiszy, to częsty problem, ale wystarczy w opcjach regionalnych i językowych, języki/szczegóły/ w usługach tekstowych i języki, pozostawić tylko polski programisty, a inne usunąć. Wtedy przypadkowa kombinacja shift/ctrl nie poprzestawia już klawiszy.

O ile nie było jakiegoś written error. Przydałyby się informacje z podglądu zdarzeń - aplikacji i systemowe, zaznaczone na czerwono. Gdy nie pokaże błędów na podglądzie zdarzeń, to wystarczy pozostawienie tylko języka polskiego programisty.

po przeskanowaniu i usunięciu kilku zagrożeń, problem jakby zmalał. wciąż jednak klawisz End przywołuje wyszukiwanie. to na razie jedyny problem, o którym mi wiadomo. zaraz dodam logi.

OTL

Extras

Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:

Kliknij Wykonaj skrypt.W OTL użyj opcji Sprzątanie.

W AdwCleaner użyj opcji Odinstaluj (Uninstall).

Przeskanuj programem Dr.WEB CureIt http://www.freedrweb.com/cureit/?lng=pl