Klient poczty - wiadomości nieprzeczytane

Cześć !

Mam problem z wyborem klienta poczty mianowicie zależny mi aby miał opcje ręcznego oznaczania wiadomości przeczytanych.

Chodzi o to ze korzystam z maila do którego dostęp ma wiele osób wiec zwykle jest tak ,że wiadomość zostanie oznaczona jako przeczytana nim zdążę się o niej dowiedzieć.Możecie coś polecić testowałem już wiele programów ale w zadnym nie wiedziałem jak ustawić taka opcje.

No i oczywiście żeby program działał w tray-u i wyświetlał powiadomienia o tych mailach ale to chyba standard :slight_smile:

Używam gmaila.

Pozdrawiam

Zgaduję że konfigurujesz klienty poczty na dostęp po protokole IMAP bo on działa tak że maile są przechowywane na serwerze a klient poczty za każdym razem synchronizuje swoją zawartość z serwerem co obejmuje również synchronizację stanu odczytania wiadomości.

Jak chcesz otrzymywać wszystkie wiadomości i żeby wszystkie pokazywały ci się jako nieprzeczytane to powinieneś skonfigurować pocztę na protokoły POP3 (pobieranie) i SMTP (wysyłanie) i ustawić w programie aby pozostawiał wiadomości na serwerze (aby inni mieli dostęp do nich).

Wadą tego protokołu jest że wiadomości które tak odbierasz nie są na serwerze oznaczane jako przeczytane gdy je odczytasz i inni będą je widzieć jako nieprzeczytane oraz to że nie wspiera on folderów więc przychodzące wiadomości z wszystkich folderów na serwerze lądują w jednym wspólnym folderze na komputerze lokalnym.

Dzięki za odpowiedź masz racje miałem ustawiony IMAP pozostaje tylko pytanie po ustawieniu w opera mail pobierania na POP(zwykłe konto) a nie POP3 wszystko będzie działać zgodnie z oczekiwaniami ?

Gdy tak zrobiłem w kliencie  nie pojawiły mi się żadne wiadomości które były na gmailu .Będą wiec przychodzić wszystkie nowe wiadomości jako nieprzeczytane ?

Chciałbym żeby to było tak program ściąga pocztę na dysk ta która juz jest w inboxie ja oznaczam sobie co przeczytane co nieprzeczytane.

Od tego momentu każda nowa wiadomosci która do mnie przychodzi jest w programie oznaczona jako nieprzeczytana mimo ze na serwerze ma status przeczytanej.

Powinienem użyć innego programu czy po prostu robię coś nie tak?

Obecne używam OperaMail; skrzynka jest na Gmailu.

Nie znam tak Opery ale jeśli nie ma rozróżnienie w niej na POP i POP3 tylko jest ogólnie napisane POP to raczej chodzi właśnie o protokół POP3.

Teoretycznie powinno działać tak jak piszesz tj że wszystkie wiadomości jakie są na serwerze są pobierane na komputer lokalny i są pokazane jako nieprzeczytane bez względu na to jaki stan odczytania maja na serwerze ale nie wiem jak dokładnie masz skonfigurowane konto na Gmailu (nie używam Gmaila więc nie wiem jakie ma opcje konfiguracji).

Może być np. tak że maile są na serwerze już sortowane na różne foldery a gmail może być tak skonfigurowany że przez POP3 nie wysyła wszystkich folderów a tylko folder ogólny odebrane, najprościej wysłać do siebie jakąś wiadomość próbnie i sprawdzić jak zostanie odebrana.

Problemem były porty w gmailu po ustawieniu pop3 w outlooku i sprawdzeniu innych portów wszystko działa dziekuje za pomoc.