Kilka dni temu kupiłem do swojego laptopa (Samsung R580, Win 7 Pro oraz Ubuntu 14.10) nowy dysk twardy (Hitachi Travelstar Z7K500 500 GB HTS725050A7E630). Po dwóch dniach użytkowania odkryłem, że wartość parametru C1 danych SMART (Load Cycle Count) jest dosyć wysoki jak na nowy dysk (około 1500 przez 24 godziny pracy). Po przeczytaniu kilku stron i forów związanych z cyklami parkowania głowicy dysków twardych doszedłem do wniosku, że trzeba się pobawić parametrem APM (Advanced Power Management), jeżeli chcę się zminimalizować poziom wzrostu parametru C1 dysku.
Początkowo ustawiłem parametr APM na 192, lecz zauważyłem, że w czasie gdy dysk nie jest używany, cyklicznie - mniej więcej co 1 sekundę - klika. Z drugiej strony wartość C1 w SMART dysku przy tej wartości APM rosła teraz co dwa przy każdym restarcie komputera - czyli poziom zupełnie zadowalający. Testując trochę wartości parametru APM doszedłem do wniosku, że liczba 192 stanowi jakąś magiczną granicę - wartości od 1 do 191 powodują szybsze nabijanie cykli parkowania głowicy, ale nie ma klikania. Wartości od 192 do 254 oraz 255 (całkowite wyłączenie APM) ograniczają wzrost wartości C1 ale za to występuje wspomniane klikanie.
Dysk normalnie siedzi w kieszeni montowanej zamiast napędu optycznego (wcześniej pracował w niej stary dysk i nie było żadnych problemów). Dodatkowo dysk zamontowałem bezpośrednio do portu sata, w którym siedzi normalnie systemowy SSD oraz do kieszeni zewnętrznej podłączanej przez USB. Znaczenia również nie ma system operacyjny - w każdym przypadku rezultaty są takie same.
Co dziwne w wielu miejscach polecają właśnie podwyższenie wartości parametru APM albo w ogóle wyłączenie tej funkcji w celu wyeliminowania klikania dysku.
Moje pytanie brzmi: czym może być spowodowane to klikanie dysku dla wartości parametru APM większego od 192?
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie
Parkowanie głowicy brzmi nieco inaczej: dysk jakby na chwile zwalniał, trochę “pochrupie” i znowu przyspiesza. Po czymś takim wzrasta parametr C1 w SMART o jeden. Po ustawieniu APM na 192 i więcej, klikanie bardziej ma charakter tzw. “Click of Death”, tylko z tego co udało mi się wyczytać coś takiego występuje bez względu na ustawioną wartość APM.
192 był ślepym strzałem na początek - przy tej wartości dysk klika ale parkuje tylko dwa razy na uruchomienie komputera. Wszystko poniżej tego eliminuje klikanie, ale za to parkowanie następuje co mniej więcej pół minuty.
Tak samo - dla wartości od 192 do 254 oraz 255 nie ma parkowania w idle ale za to występuje klikanie.
Wg. danych technicznych do tego dysku producent zapewnia 600tys. tego typu operacji. Przy standardowym ustawieniu APM (127) parkowanie występuje co pół minuty, czyli dziennie (12h) osiągnie wartość 1440. Przez to limit zostanie osiągnięty w nieco ponad rok.
Pod Windowsem zmieniałem za pomocą hdparm oraz CrystalDiskInfo, pod Ubuntu standardowym graficznym narzędziem “Dyski” co domniemam jest nakładką na hdparm. Nie wiem dokładnie jak przebiega ustawienie wartości parametru APM, ale mogę się domyślać, że podana przez użytkownika wartość jest zapisywana do rejestru wewnętrznego dysku i przez układ dysku interpretowana.