Kliknięcie w adres mailowy na stronie nie uruchamia emClienta

Wymusiło otwieranie linka “mailto:” w kliencie pocztowym, niezależnie od jego opcji.

Wpisuje Ci automatycznie adres e-mail w pasek adresu tworzonej wiadomości , czy może tylko otwiera program ?

Mnie ciekawi czy masz może wersje starszą niż 7.1.32xxx.x

Send mail

Send mail with subject

Send mail with cc, bcc, subject and body

Wpisuje adres
Wersja starsza niz 7.1

Testuje nadal bo nie wiem do końca czy to wszystko będzie jednak dalej dobrze dziaalć…

OK, czyli widać w nowszej wersji stwierdzili że aplikacja będzie z minutę odpalać link ale nie wykorzystają klucza / gałęzi “HKEY_CLASSES_ROOT\MAILTO\SHELL\OPEN\COMMAND.

Program zrobił klucze w swoim wpisie:

[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto]
@="eM Client URL"
[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto\DefaultIcon]
@="C:\\Program Files\\eM Client\\MailClient.exe"
[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto\shell]
[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto\shell\open]
[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto\shell\open\command]
@="\"C:\\Program Files\\eM Client\\MailClient.exe\" /mailurl \"%1\""

I widać gdzieś ma wpis mailto (HKEY_CLASSES_ROOT\MAILTO\SHELL\OPEN\COMMAND) który robi przeglądarka do klienta webowego (Gmaile, Interie…) lub np. Outlook.

No i zonk! Owszem, po zmianie nazwy linki sie otwierają ale nie otwiera się mi poptray (informator na pasku o mailach) co wcześniej działało. Wracamy więc do punktu wyjścia. Chyba jednak potrzebne jest utworzenie tej ścieżki.

“C:\PROGRAM FILES (x86)\EM CLIENT\MAILCLIENT.exe” /mailurl “%1”

Windows Registry Editor Version 5.00

@="eM Client URL"

[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto\DefaultIcon]
@="C:\\Program Files\\eM Client\\MailClient.exe"

[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto\shell\open]

[HKEY_CLASSES_ROOT\eM Client.Url.mailto\shell\open\command]
@="\"C:\\Program Files\\eM Client\\MailClient.exe\" /mailurl \"%1\""

Program działa poprawnie , choć podczas startu sytemu uruchamia się w trybie pełnoekranowym . Podczas instalacji uruchamia procesy związane z .NET FRAMEWORK .

Zrobiłem to inaczej - nie to żebym Was nie doceniał, ale tez nie do końca rozumiem wszystkie wpisy.

Do ustawień PopTray zmieniłem główny plik na 1.exe - ustawiłem po te jedynkę, przestestowałem, zadziałało, po czym zmieniłem na MailClient by działały także odnosniki adresów na stronach i w tej chwili działa wszystko.