Klonowanie dysku vs instalacja czystego systemu win7

Witam, Na święta fundnąłem sobie nowiutki Samsung EVO 840 250GB w celu podmiany starego HDD 1TB. Do dysku dołączony jest (ponoć) programik do klonowania. Lecz pytanie czy w ogole jest sens klonować to co na HDD - mam tam 2 systemy Ubuntu i WIn7, z czego sam Win zajmuje chyba z 130-150GB. Zależy mi żeby ciągle mieć dostęp do WIN7, pytanie czy nie łatwiej i lepiej będzie zainstalować nowy system win7 i użyć starego klucza licencyjnego (czy to wgl możliwe?)?

Zainstaluj od nowa. Klucz Ci przyjmie a jak nie to zadzwoń do Microsoftu powiedz że wymieniasz dyski Ci odblokują. Jeżeli to jest komputer z systemem preinstalowanym fabrycznie to klucza z nalepki Ci nie przyjmie bo jest nie wprowadzony do systemu w Microsofcie. Trzeba wtedy zadzwonić, podać klucz i Ci go uaktywnią.

tomek_tom1 , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Dzięki za rade, gdzie aktualnie znajdę czystą wersje WIN7 do pobrania? Patrzyłem na stronie microsoftu ale tam juz tylko WIN8, macie jakieś sprawdzone strony? 

Jak wygląda kwestia instalacji spolszczenia? Trzeba później osobno doinstalować?

Cześć,

Nie mamy, musisz sam poszukać, ewentualnie pożyczyć nośnik z systemem od znajomego etc. w takiej wersji na jaką posiadasz licencję.

Jeżeli posiadasz wersję Ultimate, spolszczenie instalujesz wprost z Windows Update. Jeżeli posiadasz inną wersję, instalacja spolszczenia jest niezgodna z licencją.

Poczatowałem sobie z kimś na stronie Microsoftu i nawet chcieli mi pomóc, ale jak podałem kod licencyjny to dostałem odpowiedź, że muszę skontaktować się z Samsungiem bo on udziela wsparcia dla mojego laptopa a nie oni (tzw. OEM). Nie wiem czy uda mi sie załatwić “od znajomego” płytke, więc zapytam inaczej, jeśli mam kilka partycji (2 systemy) czy jak przerzuce tylko tą Windowsową to system będzie działać? Jak wydajne pamięciowo może być usunięcie wszystkich Samsungowych dodatków oraz trzymanie kopii recovery na innym dysku? (Ile powinien zajmować sam Windows?)

Hej,

Wszystko zależy od tego, jak obecnie wygląda układ partycji. Możesz pokazać to na screenie z przystawki zarządzania dyskami?

Zależy, ile takich programów masz zainstalowanych. W przypadku Acerów było to kilkanaście programów, z czego kilka uruchamiało się wraz ze startem systemu, więc zabierało pamięć RAM i czas procesora. Dokładnych liczb nie jestem w stanie podać, a nie chcę strzelać - ale różnicę na pewno widać bez konieczności sprawdzania tego stoperem w przypadku na przykład czasu startu systemu.

Tutaj jak najbardziej.

W zależności od wersji od 12 - 15 GB.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Ale po co w tym Microsofcie opowiadasz głupoty. Instalujesz z czystego pożyczonego nośnika, wpisujesz klucz z nalepki, jak nie przyjmie to dzwonisz wtedy i mówisz że instalujesz od nowa  czysty system bo ci się popsuł  dysk a lapek nie jest na gwarancji i masz klucz na nalepce który im podajesz i żeby Ci odbezpieczyli. Jak się klucz będzie zgadzał i nie był użyty to oni maja w D… co ty z nim zrobisz i Ci go odblokują bo masz do niego prawo.