Kłopot z kartą graficzną

Witam, od dłuższego czasu używam zintegrowanej grafiki z procesora (Intel Pentium g4560), ponieważ najpierw w mojej karcie graficznej (Radeon R9 280x) przestał działać port HDMI. Po długim czasie kupiłem przejściówkę z d-vi na HDMI by móc podpiąć kartę do monitora. Do momentu końca ładowania Windows 10 dawała obraz, ale po tym już kompletnie nic. Nie mogę też zainstalować sterowników od AMD spowrotem ponieważ nie wykrywa karty. Staram się je zainstalować będąc na grafice z procesora ponieważ karta nie daje obrazu co już napisałem. Starałem się skorzystać z funkcji przywracania, lecz wyskakuje błąd że niestety nie powiodło się i nic nie zostało zmienione. Nie mogę też sformatować komputera ponieważ nie posiadam klucza instalacyjnego (tak na wszelki wypadek gdyby ktoś sugerował format) Proszę o pomoc

1.Karta w kieszeń
2. Do kolegi
3. Problemy występują
4. Gwarancja/sprzedający na Allegro
5. Piekarnik
6. Śmietnik

To co opisujesz wygląda jak karta padnięta ze starości już, sprawdź w drugim komputerze by wykluczyć proble ze sterownikami, kablami, zasilaniem i w razie wyniku się zobaczy, ale obstawiam trupa.

PS. Nie, na 100% nie zweryfikujesz bez podpięcia do 2 komputera, nie da się.

Jedyne, co możesz zrobić, to pobrać program do czyszczenia śmieci po sterownikach karty - link , przejść w tryb awaryjny - Win+I, aktualizacja i zabezpieczenia, odzyskiwanie, uruchom ponownie teraz - i wyczyścić ewentualne śmieci. Wybierz też w DDU by system sam nie instalował Ci sterowników. Po restarcie wejdź w bios komputera i wyłącz zintegrowaną kartę. Zapisz zmiany i wyjdź. Pobierz wcześniej najnowsze odpowiednie sterowniki do Twojej karty.

Niestety nie mam takiej możliwości ze względu na moją przeprowadzkę za granicę. Ani nie posiadam opakowań czy paragonu od karty. Sprawdzam właśnie sposób od użytkownika wysiek, jeśli to nie pomoże to trudno, trzeba będzie kupić nową kartę.

Haha działa, wielkie dzięki ^-^ teraz zainstaluję sterowniki AMD i powinno być po staremu

Zrobiłem wszystko jak mówiłeś, po uruchomieniu komputera po tym jak usuwam sterowniki za pomocą ddu i podłączeniu karty na około 5 minut mam obraz, lecz na niskiej rozdzielczości, po zmianie rozdzielczości na full HD obraz jest rozpikselowany. Lecz po tych 5 minutach obraz znika, po ponownym uruchomieniu komputera dalej jest to samo co było wcześniej, czyli brak obrazu po ładowaniu windowsa. Staram się teraz powtarzać te czynności i jak najszybciej zainstalować sterowniki z nadzieją że to coś da.

W tym wypadku karta jest raczej popsuta. Na początku Ci działa, bo na systemowym sterowniku idzie - stąd niska rozdzielczość. Gdy załaduje sterownik dedykowany, obraz znika, bo karta przez swoją wadę nie potrafi wyświetlić poprawnie obrazu.

Czyli wszystko jasne, trzeba kupić nową. Wielkie dzięki za starania przy pomocy mi. Miłego dnia

Zanim wyrzucisz polecam pieczenie, czasem działa :wink:

Haha nie zostawię sobie i w przyszłości postawię na półkę, to moja pierwsza karta a ja lubię takie dekoracje :smile::smile: