Kłopot z pamięcią DDR


(skrzy) #1

Witam, obecnie na płycie Asusa P5GD1PRO mam założone 2 x 256MB (Twinmos DDR DIM,PC3200,CL2,5, 400MHz, typ M2G9108A-MK )pracują w dualu dokupiłem dokładnie dwie takie same Twinmos 2x256 o tych samych parametrach, ten sam typ jedynie inna seria. Po ich założeniu nie ma sygnału na monitor, próbowałem wkładać je razem z moimi oraz same i zawsze jest brak sygnału na monitor, jak założę moje jest ok. Wcześniej próbowałem 2x512 też firmy Twinmos i były dokładnie te same objawy czarny monitor. Aż nie chce mi się wierzyć że coś jest z tymi pamięciami chociaż były używane, kupione na Allegro. Może Ktoś wie co mogę z tym zrobić może coś w biosie w ustawieniach jakieś zmiany na pewno dobrze je wkładam parami zgodnie z opisem z płyty.


(adam749) #2

Spróbuj włożyć te pamiątki i zresetować bios: viewtopic.php?f=7&t=267235


(skrzy) #3

Włożyłem wszystkie pamięci i zresetowałem bios, po załączeniu wszedłem zaraz do biosu i pozmieniałem ustawienia jak miałem na początku i jakoś dziwnie się ładuje obraz Windows XP wskakuje skokami rozjaśniając się, przelatujące kosteczki się zatrzymują, za pierwszym razem włączył mi się niebieski ekran STOP:0xoooooo8E. Po restarcie komp chodzi dobrze widzi pamięci jedynie te ładowanie jest jakieś dziwne, może coś w biosie źle zmieniłem


(adam749) #4

Czasami też mi tak klatkami zaczyna się bootować Windows. Niewiem czym jest to spowodowane.


(skrzy) #5

Wcześniej na pewno tak nie miałem powalczę jeszcze z biosem może coś źle zrobiłem.Zastanawia mnie zakładka Primary Ide Master tutaj mam przypisane DVD,Third IDE MASTER dysk twardy a Fourth Ide Master drugi dysk twardy z systemem ale tutaj chyba nie idzie ingerować więc ta kolejność może taka pozostać.


(Cosik Ktosik) #6

Tu nie ingeruj, gdyż tak właśnie są podpięte dyski/napędy do płyty głównej. Czy po resecie Biosu ładowałeś ustawienia zoptymalizowane?


(skrzy) #7

Pozmieniałem tak jak miałem wcześniej tak myślę, no chyba żeby jeszcze raz spróbować na ustawieniach fabrycznych biosu