Klub piłkarski - strona - jaki język?


(system) #1

Witam!

Właściwie w wielkim skrócie zamieściłem to czego poszukuję w temacie :slight_smile: Aczkolwiek rozwinę swoją myśl. Tak więc zastanawiam się w jakim języku napisać stronkę piłkarską. Dlaczego się zastanawiam. Ano dlatego, że nie chciałbym wszystkiego robić sam. W miarę możliwości chciałbym skorzystać z gotowców tj. skryptów. Z tego co sam znalazłem dość dobrze nadaje się Joomla i joomleague . Wszelkie kalkulacje są już zawarte w dodatku/modzie.

Aczkolwiek jeśli chodzi o joomle to problem jest z darmowym hostingiem w którym mógłbym na bieżąco przeglądać swoje "dzieło".

Tak więc co polecacie??

Pzdr


(matiit) #2

Dziwnie to opisałeś...

Z języków wybór masz... Flash, HTML + JS + język server side - Php, c#, python, ruby...

W pythonie się fajnie piszę (dzięki django na przykład)

Joomla to CMS...który w sumie mogę Ci polecić, darmowy hosting? Z dobrego serca doradzam jednak coś płatnego...


(mati75) #3

Php + mysql


(system) #4

tyle, że chciałbym tylko do testów mieć... wiadomo, że darmowe są do kitu, ale nie lubię testować na własnym komputerze. Takie przyzwyczajenie 8)

Flash odpada z wiadomych względów.

Na Php + mysql opiera się właśnie oprogramowanie joomli.

Zapytałem tak a nie inaczej bo nie wiem zbyt wiele np. o python'ie... Miałem nadzieje, że wypowie się np. ktoś kto np taki portal posiada :slight_smile: jedno gdybać co się nada a drugie to korzystać i wiedzieć :stuck_out_tongue:


(matiit) #5

Ja posiadam kilka większych i mniejszych portali (sportowego co prawda nie), jeśli chcesz znać jakieś szczegóły to pytaj.


(system) #6

No właśnie najgorzej... :stuck_out_tongue: bo jak wiadomo w sportowym aktualizuje się dużo danych statystyk. Chciałbym zorganizować w ten sposób by po stworzenia pewnego szablonu administrowanie portalem było przejrzyste, a nanoszone dane (tj punkty wyniki) automatycznie kalkulowane przez stworzony skrypt i nanoszone w odpowiednie miejsca. Najlepiej jakby nad całością czuwał jeden większy skrypt niż 10 mniejszych (jak następny mecz, tabela itd itp). oczywiście stworzenie tego typu bazy jak już widać jest trudniejsze nieco niż portal typu news, artykuł ostatecznie poddziały i fajrant.

Dlatego korzystnie dla mnie ze względu zaoszczędzonego czasu wydaje się joomla ze względu na moda. Niestety mod w sam sobie też narzuca ograniczenia. I powiedzmy sb szczerze, że dopiero zaczynam się bawić pisanie stron, ale studiuje informatykę także myślę, że dość szybko ogarnę temat :slight_smile:


(Neluto) #7

Dawno temu prowadzilem strone klubu pilkarskiego, teraz prowadzi ja ktos inny, Byla postawiona na jportalu, ( na tamte czasy super sprawa). O aktualizacje rzeczy o ktorych piszesz dbaly dodatkowe moduly. W sumie na poczatku sezonu podawalo sie terminarz spotkan, a pozniej na bieżąco wyniki. Moduly same aktualizowaly tabele ligowe, statystyki i inne pierdolki. Ogolnie prowadzenie takiej strony dla jednej osoby jest dosc trudne. Warto miec kilka osob do pomocy, choćby takich co dostarcza na czas informacji.

W kazdym razie poszukaj sobie dodatkow do jomli ktore ci zalatwia sprawe, napewno znajdziesz, a jesli nei beda pasowac idealnie w twoje gusta, to napewna da sie przerobic.

A za jakis czas sam napiszesz wlasny skrypt:),


(system) #8

Dzięki za odpowiedź :slight_smile: temat do zamknięcia