Klucz Win 10 (z Win 7) - jak odzyskać oryginalny? Jak cofnąć KMS i dać inny? Plus niedziałający skrypt

Problem następujący: Miałem kiedyś stary komputer na którym zrobiłem upgrade z Windowsa 7 na Windows 10. Podczas jego użytkowania odczytałem klucz oprogramowania jakimś skryptem (niestety po latach okazało się że klucz został błędnie odczytany) Potem padła płyta główna. Dysk został z Win 10, prawdopodobnie jeszcze podczas użytkowania użyłem kolejnego dysku (po prostu zmieniłem) i na nim użytkowałem system.

I tutaj tak zmieniłem platformę na nowszą. Tamten dysk prawdopodobnie siedział w szafce 2 lata bez dostępu do internetu. Trzeci dysk na którym działał nowy PC, chciałem zaktywować Windowsa 10 właśnie za pomocą klucza ze starego kompa. Ale okazało się, że nim się nie da. (Przed tym myślałem nawet, że zaciągnie licencję z mail@outlook.com, powinna być powiązana licencja z kontem, ale tak się nie stało)

WindowsKeyInfo.txt (nie wiem co to za klucz, ale jest błędny)

Product Name: Windows 10 Pro
Product ID: 00000-00000-00000-00000 (zmieniłem na zera, bo pewnie powiązane z moim sprzętem)
Installed Key: VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T

Taki klucz zwrócił skrypt. Nie zwróciłem wtedy uwagi, że to nie ten którego potrzebowałem. Myślałem, że wszystko zakończyło się w porządku.

Ogólnie to sprawa z dyskami wyglądała następująco:
Dysk 0 - na którym był pierwszy system, czyli Win 10 z zaktualizowanej "siódemki" (STARA PLATFORMA)
Dysk 1 - aktywowany automatycznie za pomocą mail@outlook.com (STARA PLATFORMA)
Dysk 2 - — II —, na którym użyłem skryptu do odzyskania klucza systemu (STARA PLATFORMA)
Dysk 2.5 - potem znowu użytkowany system, więc to samo co poprzednie (STARA PLATFORMA)
Dysk 3 - NOWA PLATFORMA (nowy dysk i płyta), brak klucza

Skrypt ogólnie wyglądał tak: key.vbs

Option Explicit
Dim objshell,path,DigitalID, Result
Set objshell = CreateObject("WScript.Shell")
'Set registry key path
Path = "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\"
'Registry key value
DigitalID = objshell.RegRead(Path & "DigitalProductId")
Dim ProductName,ProductID,ProductKey,ProductData
'Get ProductName, ProductID, ProductKey
ProductName = "Product Name: " & objshell.RegRead(Path & "ProductName")
ProductID = "Product ID: " & objshell.RegRead(Path & "ProductID")
ProductKey = "Installed Key: " & ConvertToKey(DigitalID)
ProductData = ProductName & vbNewLine & ProductID & vbNewLine & ProductKey
'Show messbox if save to a file
If vbYes = MsgBox(ProductData & vblf & vblf & "Save to a file?", vbYesNo + vbQuestion, "BackUp Windows Key Information") then
Save ProductData
End If
'Convert binary to chars
Function ConvertToKey(Key)
Const KeyOffset = 52
Dim isWin8, Maps, i, j, Current, KeyOutput, Last, keypart1, insert
'Check if OS is Windows 8
isWin8 = (Key(66) \ 6) And 1
Key(66) = (Key(66) And &HF7) Or ((isWin8 And 2) * 4)
i = 24
Maps = "BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789"
Do
Current= 0
j = 14
Do
Current = Current* 256
Current = Key(j + KeyOffset) + Current
Key(j + KeyOffset) = (Current \ 24)
Current=Current Mod 24
j = j -1
Loop While j >= 0
i = i -1
KeyOutput = Mid(Maps,Current+ 1, 1) & KeyOutput
Last = Current
Loop While i >= 0

If (isWin8 = 1) Then
keypart1 = Mid(KeyOutput, 2, Last)
insert = "N"
KeyOutput = Replace(KeyOutput, keypart1, keypart1 & insert, 2, 1, 0)
If Last = 0 Then KeyOutput = insert & KeyOutput
End If
ConvertToKey = Mid(KeyOutput, 1, 5) & "-" & Mid(KeyOutput, 6, 5) & "-" & Mid(KeyOutput, 11, 5) & "-" & Mid(KeyOutput, 16, 5) & "-" & Mid(KeyOutput, 21, 5)
End Function
'Save data to a file
Function Save(Data)
Dim fso, fName, txt,objshell,UserName
Set objshell = CreateObject("wscript.shell")
'Get current user name
UserName = objshell.ExpandEnvironmentStrings("%UserName%")
'Create a text file on desktop
fName = "C:\Users\" & UserName & "\Desktop\WindowsKeyInfo.txt"
Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
Set txt = fso.CreateTextFile(fName)
txt.Writeline Data
txt.Close
End Function

Wkurzyłem się bo nie miałem klucza Windows 10, a żeby nie pokazywał się znak wodny na nowym komputerze, wykonałem następujące polecenia:

slmgr /ipk yourlicensekey
slmgr /skms kms8.msguides.com
slmgr /ato

I teraz pasowałoby to usunąć. Ogólnie nie wiem co robią te polecenia (chciałbym wiedzieć). Wiem tylko, że nie jest to zalecane. I sprawdza się na krótki dystans. Chciałbym wprowadzić oryginalny klucz i najlepiej, żeby obyło się bez formatowania całego dysku. Bo ja oryginalny klucz cały czas posiadam! Tylko nie jest on odczytany.

Ogólnie tam gdzie był aktywowany Windows 10 płyta już nie jest sprawna. Więc jeśli podłącze właśnie ten dysk (Dysk 2), tylko mając inną płytę główną, czyli na nowej platformie, to prawidłowo mi odzyska klucz, czy nie jest już to możliwe?

O ile mi wiadomo Microsoft do iluś razy pozwala zmienić sprzęt (tzn. płytę, procesor). Tylko trzeba to jakoś zgłosić. Chyba nawet z poziomu Windows (nie próbowałem, nie wiem gdzie jest taka opcja, ale potrzebowałbym gdyby dalej były komplikacje z systemem)

Tutaj jeszcze na forum, był jakiś wątek na temat klucza i chyba polecali do wydobycia program ShowKeyPlus. To nadałby się do wydobycia klucza z (Dysk 2)? Bo pewnie nie ma już w systemie informacji o kluczu z Windows 7, a potrzeba jakoś wydobyć. Czy są jakieś inne programy, które prawidłowo odczytałyby klucz Win 10 (7)? Przynajmniej które dają sobie z tym radę.

Uruchom CMD jako admin i wklep slmgr-upk to usunie Ci wpisany klucz.
ShowKeyPlus powinien Ci pokazać klucz od 7-ki, jak ją uaktualniałeś.

slmgr /skms kms8.msguides.com

Ta linijka wygląda naprawdę podejrzanie. No dobrze slmgr-upk usunie mi klucz. Ale KMS jest inny (przynajmniej ja to tak widzę). Więc mogą mi przejąć oryginalny klucz. A system nadal będzie działał tak samo, bez różnicy.

Bo mi się wydaję, że to jakieś nieoficjalne rozwiązane, a w dodatku niebezpieczne. Nie Microsoft tym zarządza.

Jak to dokładnie działa nie wiem.

A czytałeś licencję? Po pierwsze, po aktualizacji z 7 do 10 klucz jest inny, niż ten fabryczny do 7.
Po drugie, prawdopodobnie się nie aktywuje na sprzęcie, który nie obsługuje natywnie 7.
np. moje próby wbicia klucza 7 do płyty pod Ryzena skończyły się fiaskiem, klucz wszedł, ale się nie aktywował.

1 polubienie

Nie mam na szczęście 7 od bardzo dawna. To dobrze że się nie aktywuje. Klucz od siódemki jak już mam to na (Dysk 0) gdzieś w odmętach plików systemowych Windows 10, o ile został jeszcze zachowany po upgradzie.

Na nowszych dyskach to myślę że będzie zapisany jako właściwy klucz Windows 10, tak jak mówisz. Ale nawet z nim miałem problem, żeby się do niego dostać. Mam tylko nadzieję, że zmiana płyty głównej nie wpłynęła na odzyskanie właściwego klucza.

Jeśli system się odpala, to musisz wejść na swoje konto M$ i wybrać opcje, że sprzęt uległ zmianie. W innym przypadku licencja pozostaje przypisana do starej płyty i nic z tym nie zrobisz.

Mam dwa dyski. Właśnie jeden się odpala. A można na starym dysku aktywowanym wybrać że uległo zmianie CPU, płyta, RAM itd. a potem jakoś odłączyć licencję od tego dysku? Tylko boję się odłączać licencje. Bo przerzuciłbym na nowy dysk na którym jest już Windows 10 tylko bez klucza. Ale to ryzykowne.

Bezpieczniej lepiej chyba wydobyć klucz ze starego systemu. I później na nowym dysku próbować wprowadzić ten klucz.

A i w obu przypadkach cały czas mam podpięty ten sam mail@outlook.com, tzn. na dysku z aktywowanym Windowsem jak i na najnowszym dysku bez klucza. A ten stary dysk licencją ma pewnie zainstalowanego Windowsa z max. poprawkami z 2020 roku. Nie było chyba nawet miejsca, żeby nowe zaktualizować.

Nie wiem czy na dwóch nośnikach danych (dyskach) można mieć jednocześnie aktywowanego tego samego Windowsa. Tak byłoby najlepiej.

Można też cytować z pierwszego postu, jakby ktoś coś chciał dodać. Nawet podobne spostrzeżenia, to nie czytać innych postów tylko pisać.

A w ogóle jak zmienię GPU to to też będzie zaliczało się do zmiany sprzętu i trzeba zgłosić Microsoftowi?
Można często zmieniać kartę bez problemów?

Tak. Przy wymianie płyty jest potrzebne przeniesienie licencji i nie zawsze jest to możliwe.
W przypadku laptopów wystarczy po prostu nadać numer seryjny nowej płycie, taki sam jak stary.

Co ma piernik do wiatraka? Skąd się u ciebie wzięło pojęcie „aktywowanego dysku”? Jeśli określony system Windows 10 był aktywowany na tym komputerze to aktywuje się automatycznie po zmianie dysku. Ja myślę, że w twoim wypadku problem tkwi w jednym szczególe, a mianowicie: miałeś aktywowany Windows 10 Home a na drugim dysku masz zainstalowany Pro i po prostu potzebny jest klucz do Pro. Aktywuj sobie tym oryginalnym kluczem 4XM84-47XYN-87T27-VMTYJ-… Końcówkę podam ci na priv. jeśli cię interesuje. To jest mój prywatny, niewykorzystany klucz.

:open_mouth: :open_mouth: Nie wiem, czy to tak dobrze podawać za free klucze…

Moja decyzja pomóc za free a ktoś kto kto nie ma pełnego klucza i tak z niego nie skorzysta.
I jeszcze jedno, tutaj w programach jest dobry program do uwidoczniania klucza Windows: Windows Product Key Viewer 1.07

Dysk na którym był aktywowany Windows działał pod inną platformą sprzętową (płyta główna z innym socketem). I na nowej platformie tak jak wspominałem nie chciała przejść automatyczna aktywacja systemu, myślałem, że powiązany mail wystarczy.

Ja zmieniłem całą platformę oprócz dysku, dlatego takie problemy. Trochę na odwrót.

Wcześniej też był Pro. To nie błąd.

Dziękuję za dobre chęci, doceniam. Jednak nie skorzystam. A tak poza tym chyba wystawiłeś swój klucz na udział w loterii. Teraz pojawią się jedni z tych sprytnych, co będą obracać końcówką, tak żeby dało prawidłowy klucz. Nie mało to programów do łamania haseł np. archiwów, WPA2. Więc to tylko kwestia wygenerowania odpowiednich cyferek i liter i bam, mamy to.

Lepiej zamazać ten klucz. Ale to już do własnej decyzji pozostaje.

Zerknę na to, będę miał w rezerwie gdyby ten pierwszy zawiódł. Zawsze coś.

Myślę, że uda mi się odzyskać mój oryginalny klucz. Tylko na razie nie mam na to tak dużych chęci. Najwyżej jak wydobędę to dam znać i jakie następne kroki trzeba podjąć ktoś nakieruje.

Jestem za…

Udało mi się troszeczkę naprawić stary dysk SSD. Jestem bardzo zadowolony.
I co ustaliłem w tym czasie? Żaden program nie pokazał mi właściwego klucza produktu!
To znaczy, że to działa na innej zasadzie.

Ładnie naprawiłem połączenia sieciowe i dostęp do internetu.

"Aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej"

PYTANIA:

Jak mogę się zalogować na moje konto Microsoft? "Dodaj konto" jest wyszarzone. (zmieniałem hasło do maila w międzyczasie dlatego mnie wylogowało, system ładnie nawet o tym poinformował)

I jak z poziomu Windows wybrać, że sprzęt uległ zmianie?

Okej, zalogowałem się (chyba) na konto Microsoft.

To tylko to nie wiem:

Ktoś coś?

Niespodzianka kolejna, po paru minutach się zmieniło.