Klucz Windows 7 na 10

Witam. Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale ale mam pytanie. W starym laptopie padł dysk na którym był Windows 7. Mam naklejkę z kluczem i czy mogę pobrać Windows 10, wpisać ten klucz i zainstalować na nowym dysku?. Druga sprawa nie wiem ilu bitowa była to wersja Windowsa, bo nie ja z niego korzystałem, a przy pobieraniu trzeba wybrać. Na naklejce tylko Win7 Home Premium OA.

Darmowy okres uaktualnienia do Windows 10 już się dawno skończył. Ale można próbować. Niedawno skończyło się darmowe uaktualnienie do Windows 11 mimo to parę miesięcy po, nadal można było załapać się na uaktualnienie. Z Windows 10 podobnie, oficjalna data się skończyła, mimo to nadal można było aktualizować, trzeba sprawdzić czy coś się zmieniło i czy nadal to jest możliwe.

Masz prawo chyba zainstalować 64-bitową wersję, nawet jeśli poprzedni system był 32-bit. 64-bit daje Ci taką właściwość, że możesz mieć więcej niż 4GB RAM oraz uruchamiać aplikacje 32/64 bit. Niektórzy producenci już rezygnują z serwowania swoich aplikacji z 32-bit. Więc nie wiem czy nie lepszym wyborem jest wybrać nowszą architekturę.

No dobra, tylko ty tak ogólnie wszystko napisałeś. Chciałbym wiedzieć czy na tym kluczu z win7 zainstaluje 10. Nie opłaca mi się kupowania nowego systemu do lapka, który jest chyba z 2010 roku.

Teoretycznie aktywacja Windows 10 kluczem z Windows 7 jest możliwa.

Jednakze jest jeszcze inny problem. Czy twój laptop jest sprzętowo (sterowniki) gotowy na instalacje Windows 10.
Musiałbyś poszukać w specyfikacjach dotyczacych twojego sprzętu czy istnieja sterowniki kompatybilne z Win 10. Jeśli nie to moga być problemy z instalacją.

Zapomniałem napisać, bo włożyłem do lapka dysk SSD z komputera z Windows 10 i wszystko ładnie odpaliło. Będę kupował nowy dysk i dlatego pytam. Laptop to Asus N61JV.

Serio? Coś przegapiłem?

@Radek68 Oficjalnie zakończyło się: October 5, 2022
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/windows-11-free-upgrade-duration/d7bfd9cd-9df0-4282-aa5c-fc739c9acb16
Ale jeszcze niedawno dało się zaktualizować bez problemu po czasie.

Jeśli zadziałało to nie powinno byc problemu.
Co do aktywacji to gwarancji nie ma. W/g autora zaktualizowanego 29 listopada artykułu, jest to mozliwe.

Możesz wypróbować jak chodzi i czy są stery do wszystkiego.W10 min 4GB ram.Zainstalujesz na 2GB,ale jak to będzie działało.

Z dziś:

A do czego ten laptop ma służyć?

Laptop do internetu dla starszej osoby. Dziś pobrałem Windowsa i dam znać potem czy się uda.

Jak do Internetu dla starszej osoby, to machnij na tym ChromeOS flexa i po temacie.
Po pierwsze, działa z 10 razy szybciej.
Po drugie, zero wirusów na to, i jakiegoś syfu, nic nie namiesza.
Po trzecie proste w obsłudze jak barszcz, w 10 jak wyskoczy propozycja do założenia konta w M$ i logowania przez nie, to starsza osoba potrafi dostać palpitacji.
Po czwarte jak ma jakiś telefon, to samo będzie zdjęcia synchronizować czy maile.
Instalacja trwa z 10 minut i sterowniki w 90% są zbędne. Zresztą zanim się zainstaluje, to się odpala system z pendrive i sprawdza czy działa dźwięk, WIFI i płynnie YT.

3 polubienia

Klucza możesz bez problemu użyć do instalacji i aktywacji Windows 10.

To, ilu bitowa to była wersja, nie ma znaczenia. Możesz pobrać zarówno 32 jak i 64 bitową wersję. Musisz tylko zwrócić uwagę czy to wersja Home czy Professional.

Źle to zinterpretowałeś.

The free upgrade offer does not have a specific end date for eligible systems. However, Microsoft reserves the right to eventually end support for the free offer.

Roszczą sobie jedynie prawo do zakończenia oferty. Daty żadnej nie ma.

Dzięki. Poczytałem trochę o tym ChromeOS i się jednak zdecydowałem. Przemyślałem i racja, nie ma co się męczyć z Windowsem. Zainstalowałem i wszystko jest proste i szybko śmiga :slight_smile:

1 polubienie