Kod docelowy plików w folderze głównym w folderze nadrzędnym


(adam749) #1

beztytuuv.th.jpg

W folderze poradniki chce mieć pliki z poradnikami, ale musiałbym skopiować też inne foldery z plikami strony (images, insludes, style.css, itp) co idzie za tym każdy muszę modyfikować 2 razy.

Jest jakiś kod albo coś takiego żeby spod folderu poradniki, który jest w głównym folderze czytał pliki z głównego??

Niewiem czy to zrozumiale napisałem, ale niewiem jak to w ogóle napisać.

Do modów: Jak wyżej napisałem niewiem w ogóle jak napisać ten temat, więc jak tytuł jest zły to proszę o podanie poprawnego.

Dzięki!


(Anddezr+Dobreprogramy Pl) #2

Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, może o to. Jak jesteś w katalogu poradniki to dajesz w jakimś pliku np:

<?php include('../galeria.php'); ?>
[/code]

(adam749) #3

No prawie o to chodzi.

beznazwy1t.th.jpg

W tym folderze poradniki mają być same pliki poradników bez innych plików i plików stron, folderów itp......

Te linki w menu są właśnie zincludowane i są w folderze głównym/includes i nie zabardzo mi pasuje kopiować je do folderu poradniki i przy jakiejś modyfikacji modyfikować je 2x.

PS. Na tym screnie zapomniałem dopisać rozszerzenia. Chodzi o http://localhost/galeria.php

A i to jest przykładowy link. Wszystkie są takie.


(Anddezr+Dobreprogramy Pl) #4

Nie za bardzo rozumiem :stuck_out_tongue: Jeśli includujesz menu, czy zawartość strony to może tam jest coś nie tak i przez to masz odnośnik poradniki/galeria.php.


(Krzkaczor) #5

No a czy tego efektu już nie osiągnąłeś? Przecież się ładnie includuje wszystko.

EDIT:

fck nie zauważyłem że odpisałeś ....


(adam749) #6

Już jest ok. W linkach menu (includes/menu.txt) dodałem ../ i jest ok.

Kolejny raz wielkie dzięki!


(Anddezr+Dobreprogramy Pl) #7

Też to zauważyłem, ../ lub / przed odnośnikami w menu.txt.

A co do strony, to nie lepiej jak byś zostawił sobie index.php, w nim stałe menu/grafikę, a includował zawartości poszczególnych podstron?