Kod PHP - co jest źle?


(Sebastianp88) #1

Odległo¶ć

Koszt

<?php

$odleglosc = 50;

while ($odleglosc <= 250 )

{

echo "

$odleglosc

echo "

". $odleglosc / 10 ."\n\n";

$odleglosc += 50;

}

?>


(Juven) #2

mógłbyś powiedzieć jaki to błąd?


(Sebastianp88) #3

Przeglądarka pokazuje mi następujący komunikat:

Próbowałem już modyfikować ale wyrzucało mi


(Fora) #4
echo '\n '.$odleglosc.'\n';

echo ''. $odleglosc / 10 .'\n\n';

poczytaj w manualu php o stringach :slight_smile: a dlaczego nie zrobisz tego tak w jednym echu ??

echo ''.$odleglosc.''. $odleglosc / 10 .'';

wynik

http://kraw.biz/forumdp/strings.php

jeżeli uzywasz tabelki nie musisz używac znaków nowej linii :slight_smile:


(Sebastianp88) #5

NO dobra; zmieniliśmy kod, ale teraz otrzymałem to códo - tak wygląda na podglądzie :

http://img196.imageshack.us/my.php?imag ... tuunn7.png

te nie wyraźne z góry do dołu to

"/n"


(Fora) #6

przeczytaj dokładnie mój post :twisted:


(Sebastianp88) #7

to po co w takim razie jest to całe "n" skoro Ty z niego nie korzystasz w jednym ciągu??

Ja już nie łapie tego PHP :frowning:


(Fora) #8

wiesz co robi /n ??

jak wiesz to powiedz mi po co ci to jak masz tabelke ??


(Sebastianp88) #9

no właśnie nie wiem bo to jest przykład z książki - uczę się :frowning:


(Fora) #10

to musiałeś cos nie tak przepisać z książki :slight_smile:

/n przezuca do następnej linii ale tego sie prawie nie używa bo jest przecież

przeanalizuj sobie dokładnie kod html jaki stworzył ten skrypt to zrozumiesz jego działanie dokłądnie i wszystko sie stanie jasne dla ciebie :slight_smile:


(Sebastianp88) #11

ja nie tego nie przepisywałem. Przykład jest skopiowany z płyty i w trakcie lekcji jest przerabiany. W kasiążce jest identycznie napisany więc nie byłem w stanie znaleźć błędu. dzięki za pomoc.

P.S.

Jak się odwdzięczyć??


(Fora) #12

nie ma sprawy :slight_smile:

Ucz sie dalej :))


(Sebastianp88) #13

Spoko - masz to zapewnione Za jakiś czas poproszę na PW o sprawdzian :smiley:


(Fora) #14

nie ja jestem od sprawdzania ciebie tylko życie (kurde ale ja dzisiaj aforyzmami strzelam :o ) :mrgreen:

i tak między nami :mrgreen: jak opanujesz podstawy php to dalej najlepiej sie uczyś stwarzając sobie sztuczne problemy i szukać na własną ręke ich rozwiązania tak sie najszybciej nauczysz pisania skryptów :lol:


(Maniooo666) #15

Witam,

A wtedy podgląd źródła wygląda ultra przejrzyście...


(Fora) #16

Racje masz Manioo ukryć sie nie da :slight_smile:


(Marcin E Pc) #17

A książka z której się uczysz to:

PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie. Moim zdaniem świetna(też się z niej uczę, aktualnie przerabiam tablice), lecz parę błędów w niej jest, a nad tym co ty też się trochę zastanawiałem :slight_smile:

A tak na przyszłość tu masz erratę do tej ksiażki:

Klik

Kliknij obok zdjęcia książki "Errata"

Pozdro