Takich rzeczy to jeszcze nie grali. A więc moje wątpliwości chyba zaczynają nabierać kolorów.
A co takiego tym razem. Sprawdzam Kodachi linux. Kolejny super patent. Free vpny i inne mega prywatności.
Ok ok wszystko fajnie.
Tylko niech powie mi ktoś jakim prawiem fizyki. Jakim siódmym cudem świata uruchomiony na live cd LINUX KODACHI połączyło się z tymczasową siecie od orange Airbox (hasło nie jest domyślne) , hasło WPA2. Którego nie podawałem (a przynajmniej na w tym systemie)
Skąd - się pytam - mógł on poznać hasło do wifi ??? ■■■
Dodam że uprzednio instalowałem w laptopie linux mint-a a później Parrot-os. Nosz kurde ■■■. Te “dziwaczne systemy” niby takie cool. Jakieś narzędzia do hackowania , Bóg wie czego. Ciekawe tylko kto - kogo tutaj hackuje i o jakie bezpieczeństwo dbamy .
A tego co pamiętam Orange Airbox to taki malutki router - login i hasło podajesz przy pierwszym logowaniu - może router zapamiętuje albo Orange zapamiętuje użytkownika (po routerze)? Ja mam modem Huawei w postaci pendrive od Playa i tez login i hasło podałem tylko przy pierwszym logowaniu.
O ile dobrze przeczytałem kolega @jeffrej pisze o systemie live, w takim razie trochę to
dziwne że system połączył się z netem bez hasła.
Bo system którego używasz na bieżąco zapamiętuje z którym ma się łączyć, w wersji live te
dane nie są zapisywane na nośniku.
Może pamięta MAC karty sieciowej i jest on na autoryzowanej liście…?
Najlepiej by było zobaczyć co podaje system w zarządzaniu sieciami za rodzaj zabezpieczeń sieci bezprzewodowej (otwarte (niezabezpieczone), WPA2/WPA itd.).
Może zamiast wyłączyć kompa uśpiłeś go? W sumie, to myślałem o hibernacji na początku, ale by system wystartował ze swap-a, to powinien być zainstalowany.
to zrób jeszcze raz test, na innym systemie zmień hasło do wifi, a później uruchom live kodachi, i zobacz czy też z automatu się połączy i czy masz neta, poza tym czemu kodachi? w jednym z tematów pisałeś że jakoś nie ufasz tej dystrybucji
Może ktoś podrobił identyfikator sieci WIFI i ustawił, by akceptował dowolne hasło? Na bezpieczeństwie, a w szczególności zabezpieczeniach sieci WIFI się nie znam. Zresztą, to po co miałby to robić?