Kodek... dźwięk nie działa


(Mrybot) #1

Mam problem... instalowałem jakieś nowe kodeki i nie działa mi teraz dźwięk np. na youtube, bo mp3 i filmy działają, jednak, gdy chcę rozmwaiać przez skype'a to jest problem:

error=6101

errormsg=Problem z urządzeniem odtwarzającym (4010013)

os=5.01.2600 (Dodatek Service Pack 2)

Chcuałbym móc rozmawiać i odtwarzać te dźwięki ogólnie... Co muszę zainstalować na xp professional? Proszę o coś konkretnego...

Z góry dziękuję...


(Marcinkic) #2

ja bym odinstalował skypa, odinstalował stery od dźwięku, zrestartował komputer, zainstalował skpypa…jakby dźwięk dalej nie działał napisał bym jeszcze raz na forum o tym problemie :slight_smile:


(Asterisk) #3

Co znaczy - jakieś ?

Jaki system ?

Jaka karta muzyczna, czy obsługuje fulldupleks ?


(Mrybot) #4

Nie wiem tego, ale jest to chyba sprawa kodeka, bo przed zainstalowaniem wszystko było dobrze. To nie tylko problem ze skypem, bo na youtube też dźwięku nie ma, na komunikatorach też - tego dźwięku, że ktoś jest dostępny albo przesyła wiadomość… co trzeba zainstalować?


(Asterisk) #5

Najpierw odpowiedz na wcześniejsze pytania :evil:

Czyli:

  • jaki system

  • jaka karta muzyczna

  • co zainstalowałeś


(Marcinkic) #6

system: win xp prof jak napisano w pierwszym poście kolegi Ericitas :stuck_out_tongue:

nie pytaj co zainstalować tylko co odinstalować…bo instalowaniem już nabroiłeś :stuck_out_tongue: jeśli potrafisz to na początek spróbuj odinstalować sterowniki audio sis 7018, po restarcie zainstalują się ponownie automatycznie,

moje problemy z audio ten sposób zawsze rozwiązywał :slight_smile:


(FXJ) #7

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

Polecam K-Lite Mega Codec Pack 1.58 FINAL! 8)


(Arturito) #8

aaaa gdzie się sprawdza te karty dźwiękowe, bo nie wiem tego nie widać, a muszę znać kartę, mam dość podobny problem, tylko żę nie działa mi żaden film


(Neon1992) #9

TUTAJ masz jak sie sprawdza jaką się ma kartę muzyczną.


(Mrybot) #10

No dobra, ale ja mam C-Media AC97 Audio Device i Windows XP i nie wiem co zainstalowałem, jakieś kodeki do filmów, ale było coś też o audio i to nie działa teraz ten skype… jakie trzeba sterowniki czy coś?


(Neon1992) #11

Wsadź płytę CD od płyty głównej i jak się już załaduje “Autorun” to kliknij “Audio” albo “Sound” niewiem jak tam jest u Ciebie i zainstaluj sterowniki, uruchom kompa i powinno być dobrze, by najmiej u mnie to działało.


(Mrybot) #12

Nie mam tej płyty, a czy sterowniki do tej karty są gdzieś w internecie? Jak tak, to gdzie i jakie?


(Neon1992) #13

TUTAJ masz link to sterowników karty muzycznej.


(Mrybot) #14

Próbuję to zainstalowac, ale mam komunikat, że “Waiting for audio drivers” i jest klepsydra, to czekam, a potem wyskakuje: “W aplikacji wystąpił unknown software exception (0xc000001d) pod adresem 0x00410030” i jest ok i anuluj…

Co z tym zrobić? Co nie gra?