Koder i dekoder - pomoc w tworzeniu w języku bat

Tak jak w temacie. Pragnę stworzyć program, ktory przekoduje kod na nase i vice versa. Nie mam w tym doświadczenia, jeżeli ktoś poosiada taki program (w bacie) serdecznie proszę o takowy - rzecz jasna zmienię na własny kod. Później dodam nowe opcje, ale obecnie muszę zacząć od podstawy skryptu :wink:

co to jest nase?

Ale jako kod chcesz przekodowywać? Trochę więcej szczegulów musisz podać bo na razie kompletnie nie wiadomo o co ci chodzi.

Prosty dekoder do tekstu. Niemalże. zabawka. Czyli zamiast ./();!28§ wyświetli po wproowadzeniu łóżko. Albo na odwrót byle odpowiednie komendy wprowadzić a uwczesniej zdefiniować jeśli jest taka opcja :wink:

Nadal nie wiemy jaki ma być klucz konwersji. Tu masz np. proste przesunięcie liter o k pozycji. Najdłuższy fragment kodu (batch jest straszny…)

Czy posiada ktoś kog, albo pomysł na niego, aby po wpisaniu dowolnego ciągu liczb czy cyfr (zdefiniowanych, a zdefiniowalem chyba wszystko) wyświetli się zakodowana wiadomość ? Chodzi mi wyłącznie. o prosty kod, np a=>¥]© a po wpisaniu a i naciśnięciu enter pojawi się ¥]©

Przecież masz przykład wyżej sam prosty kod, przeczytałeś go chociaż ? …

@Riordianin

#!/bin/bash

declare -A MAP=( ["a"]="!" ["b"]="%#" ["c"]="!!" )
read input

for (( i=0; i${#input}; i++ )); do
  echo -n ${MAP[${input:i:1}]}
done

echo "" #Głupi sposób na nową linię po pętli

Nie wiem czy w batch, są tablice asocjacyjne (mapy, słowniki, coś w ten deseń), ale po prostu potrzebna jest taka struktura, by pod kluczem umieścić to co ma zostać zmienione, a pod wartością to na co ma zostać zmienione.