Tak jak w temacie. Pragnę stworzyć program, ktory przekoduje kod na nase i vice versa. Nie mam w tym doświadczenia, jeżeli ktoś poosiada taki program (w bacie) serdecznie proszę o takowy - rzecz jasna zmienię na własny kod. Później dodam nowe opcje, ale obecnie muszę zacząć od podstawy skryptu
co to jest nase?
Ale jako kod chcesz przekodowywać? Trochę więcej szczegulów musisz podać bo na razie kompletnie nie wiadomo o co ci chodzi.
Prosty dekoder do tekstu. Niemalże. zabawka. Czyli zamiast ./();!28§ wyświetli po wproowadzeniu łóżko. Albo na odwrót byle odpowiednie komendy wprowadzić a uwczesniej zdefiniować jeśli jest taka opcja
Nadal nie wiemy jaki ma być klucz konwersji. Tu masz np. proste przesunięcie liter o k pozycji. Najdłuższy fragment kodu (batch jest straszny…)
Czy posiada ktoś kog, albo pomysł na niego, aby po wpisaniu dowolnego ciągu liczb czy cyfr (zdefiniowanych, a zdefiniowalem chyba wszystko) wyświetli się zakodowana wiadomość ? Chodzi mi wyłącznie. o prosty kod, np a=>¥]© a po wpisaniu a i naciśnięciu enter pojawi się ¥]©
Przecież masz przykład wyżej sam prosty kod, przeczytałeś go chociaż ? …
#!/bin/bash
declare -A MAP=( ["a"]="!" ["b"]="%#" ["c"]="!!" )
read input
for (( i=0; i${#input}; i++ )); do
echo -n ${MAP[${input:i:1}]}
done
echo "" #Głupi sposób na nową linię po pętli
Nie wiem czy w batch, są tablice asocjacyjne (mapy, słowniki, coś w ten deseń), ale po prostu potrzebna jest taka struktura, by pod kluczem umieścić to co ma zostać zmienione, a pod wartością to na co ma zostać zmienione.