Cześć, postanowiłem założyć bloga, by móc w nim umieścić moje projekty gier. Zrobiłem sobie prosty layout. Prosty graficznie, bo od strony kodowania w html/CSS jest wydaje mi się bardziej skomplikowany. Oto screen tego lay-a: http://ubplanet.pl/forum/uploads/images … U15373.jpg W rzeczywistości ma lepszą jakosć. Szukałem tutoraila, który pomógł by mi zakodować ten layout, jednak wszystkie które znalazlem, dotyczyły się dość prostych szalbonów, nie pasują do tego mojego. Chodzi o to że kolumny(project Stats, Contact, Now worikng on, czy Table) są różnie porozmieszczane, i nie wiem po prostu jak to zakodować. Spróbowałem tez we Flashu, nie było to trudne, jednak strona wczytywała się zbyt długo. Kolejny problem dotyczy okna z newsami(duże okno z podpisem Cry Engine 3), jak napisać skrypt, aby np. co pięć sekund zmieniał się news, oraz po najechanui na okno pokazywały się trzałki, którymi można zmieniać news z poprzedniego na następny?
Pytania:
Jak moge zakodować taki layout?
jak napisać skrypty do poszczególnych róbryk np. skrypt dzięki któremu w oknie “now working on” pojawiały sie ostatnio dodane posty?
“jak napisać skrypt, aby np. co pięć sekund zmieniał się news, oraz po najechanui na okno pokazywały się strzałki, którymi można zmieniać news z poprzedniego na następny?”
Tu musisz użyć PHP/Python/Ruby/Perl tudzież inny język programowania. Nie obejdzie się sam HTML/CSS, jeśli nie znasz żadnego języka prog. to radzę się zacząć uczyć, albo szukać wykonawcy (;
Ja bym po prostu użył jakiegoś CMS’a. Dodał kilka wtyczek. Na pewno będzie łatwiej.
Co do skryptu zmieniającego newsy co 5 sekund, jest pełno takich rozwiązań opartych na frameworkach JS (mootools, prototype, jquery). Tak jak pisałem wcześniej instalujesz cms’a, robisz szablon i wszystko działa ;).
Nauczyłem się mniej więcej Joomla, zainstalowałem go i mam kolejne problemy. Zaprojektowałem nowy layout, pociąłem, zapisałem go dla internetu, otrzymałem plik HTML oraz folder z wycinkami layoutu. Teraz problem mam w tym, że nie wiem jak go po prostu włożyć do Joomla, tak aby jednym słowem działał Mam tam pole na wyszukiwarkę, domyślam się, że aby ją ożywić, muszę napisać odpowiedni kod w jej tabele w kodzie HTML(który dał mi photoshop), ożywi on moją przeglądarkę(będzie można do niej wpisać tekst - na przykład). Tylko jaki kod? A może po porostu dodatek Joomla? Ale wtedy chyba stracę zaprojektowany styl części do logowania, bo zastąpi go ta wtyczka Joomla…
jeśli chodzi o samo zakodowanie to nie rozumiem wypowiedzi matiit
HTML/CSS wystarczy w zupełności a dla kogoś kto w tym dłużej siedzi jest to pół godziny pisania, jak dla mnie myślę że dałbym radę w 2 godziny.
Jak zakodować hmm nie da sie odpowiedzieć jednym postem poprostu musisz to umieć :] A co do skryptów jakie wymieniasz to oczywiście PHP/Python/Ruby/Perl + baza danych
To chyba przelogiczne, że nie znajdziesz tutorialu do layouta, którego chcesz. Oni piszą, aby pokazać parę ‘chwytów’ a nie odwalić robotę za kogoś. Poczytaj o kodowaniu, a nie myśl, że ktoś za Ciebie wszystko zrobi. Chyba, że dasz $ to nawet w ciągu kilku godzin będziesz miał z powrotem jak komuś dasz.
Popatrz jak oni to układają. Poczytaj o divach oraz rzeczach dotyczących kodowania CSS/HTML. Następnie dopiero czytaj jak podpiąć do Joomla. Tak wiem, że widziałeś, ale chyba nawet tego nie przestudiowałeś
jak widzisz photoshop koduje w tableach wiec jestes w poprzedniej epoce
tak jak wczesniej pisałem, nie da sie tego wytlumaczyc w jednym poscie ale mozesz sie tego nauczyc i nie z tutoriala innego layoutu tylko z ksiazki albo kursu HTML/css bo musisz zrozumieć te jezyki a nie przerobic te laye bo to jest zupelnie inna struktura i nawet zmiana bedzie wymagac sporej wiedzy ale wolałbym to pisac od nowa niz bawic sie w przeróbki
OK, wielkie dzięki. A własnie jakie ksiązki CSS/HTML polecacie? Umiem HTML, CSS nie dużo gorzej, ale widocznie za mało i ta ksiażka powinna przedewszytkim uzpuełnić wiedzę ;D
A… mam taki mały problemik, instaluje Joomla, na serwerze cba.pl, mam bazę danych, przegrałem pliki za pomoca total commandera na serwer. Ale mimo to kiedy wpisuję adres strony pokazuje się błąd:
Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, [no address given] and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log.
Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Na serwerze są wszystkie pliki, potrzebne do instalacji joomla 1.5.7 PL, jest tam jeszcze plik “.ftpquota” którego nie można usunąć, zgodnie z tutroialem wszystkie inne pliki i folder, które były tam standardowo miałem usunąć z serwera. Ale tego nie mogę się pozbyć, i nie sądzę żeby to on mógł robić tyle kłopotu…