Kody źródłowe prostych programów w C#

Ma ktoś może jakieś kody źródłowe jakichkolwiek programów okienkowych, nie konsolowych? Chodzi mi o to, żeby można było podpatrzeć jak się robi funkcje i tak dalej :stuck_out_tongue:

A drugie pytanie dotyczy, jak na label wpisać zawartość tablicy?

Do funkcji jest manual. Co do twojego pytania:

string[] nazwa_tablicy = new string[] { "asdf", "wert", "xcvn", "uit", "zxcv", "gfj", "yti", "kjghf", "zxcv", "wet" };

label1.Text = "";

foreach (string i in nazwa_tablicy)

{

label1.Text += i + "\n";

}

Oczywiście, nie wiem ile jest wymiarów, jak wygląda tablica etc. Ogólny zarys znasz :slight_smile:

Btw po co ci tablica w labelu ? Nie lepiej od razu do editbox’a dać ? Ew listbox’a ?

Niby nie wiem co chcesz uczynić, ale postrzelać mogę :slight_smile:

Zainteresuj się środowiskami programistycznymi,okienka robi się wizualnie,środowiska posiadają biblioteci VCL - Visual Component Library,Zainstaluj darmowe SharpDevelop,chyba jest jego wersja obsługująca C#

Okienka robi się wizualnie na początku masz główne okno aplikacji Form1 i do tego Form 1 myszką dodajesz komponenty z biblioteki komponentów,klikasz na komponenty przycisków w edytorze i dostajesz procedury obsługi kliknięcia,w których piszesz kod,ze środowiskami masz dokumentację obsługi komponentów.

Są komponenty wyświetlające napisy gdzie jest pole zawierające sam napis i inne pole zawierające nazwę czcionki

To jest taki temat,że nikt ci gotowych przykładów nie poda,da się tylko pojedyncze programy

http://www.java2s.com/ - przyda się

sorry Jonny, ale VCL był u Borlanda, integruje się owszem z .Net’em ale nie z C#.

w .Net natywnie masz WinForms’y.

SharpDevelop w standardowej wersji wspiera C# jak i VB.NET;

ale to samo robi darmowy Visual Studio 2011 Express.

obydwa te produkty sa bezpłatne nawet do uzytku komercyjnego i wspieraja graficzne budowanie interface.

ale interface to tylko czubeczek góry lodowej;

Naukę programowania zacznij od aplikacji konsolowych, a nie okienkowych (zainwestuj w jakąś książkę). Najpierw naucz się programować, a później poznawaj technologie pozwalające tworzyć aplikacje różnego typu (w tym okienkowe).

piszemy programy konsolowe na programowaniu obiektowym, jednak na architekturze i strukturze danych mamy aplikacje okienkowe i gość kazał nam zrobić sortowanie przez wstawianie. Funkcja jest gotowa, ale nie wiem jak to podpiąć pod przycisk “sortuj”. Nie wiem też jak zrobić, by label wyświetlał tablicę od razu i bez klikania (teraz pokazuje mi tylko pierwszy znak). Jakby ktoś chciał zerknąć na moje wypociny, to w załączniku projekt

http://www.mediafire.com/?7tbvowb5vem61mv

Jest już 2011? :expressionless:

To jakaś patologia. :expressionless:

Ale jaki konkretnie efekt chcesz uzyskać? Wyświetlić tablicę liczb w poziomie czy w pionie? Dużo ich jest?

Bo może zamiast w Labela łatwiej to zrobić w jakiejś innej kontrolce, np. ListBox albo DataGridView.

Już lepszy editbox, niż label. Co do vs2011 express to tylko “for windows developer previev”

Facet zrobił to na laberze, ale w jaki sposób to nie wiem…

foreach (int element in tablica)

{

label4.Text = element + " ";

}

zrobiłem tak, to wyświetla mi tylko jedną cyfrę , a zdefiniowaną tablicę mam jako:

public int[] tablica = { 14, 22, 4, 19, 11, 7, 1 };

i to jeszcze po kliknięciu. Jak zrobić, żeby label od razu wyświetlał wartość tablicy?

edit: a liczb jest 7

Bo nie masz zrobić tego po kliknięciu, poza tym jak byś przeczytał mój kod to byś widział, jak dopisać zmienną …

Masz (wszystko na zasadzie kopiuj wklej z twojego kodu +dopisane 3 znaki, usunięcie zbędnych funkcji), ale nie licz że zrobię ci kiedykolwiek jakieś zadanie z programowania. Sam fakt tablicy w kodzie programu jest nieco dziwny, ale niech ci będzie. Tak chciałeś mieć i tak masz. Powinieneś mieć 2editboxy, ew listbox i editbox. W jednym wpisujesz dane po enterze, a w drugim wyświetla się wynik po naciśnięciu przycisku :slight_smile:

A co do tego gościa, powiedz mu, że label jest do czego innego :slight_smile:

Uporządkowałem Ci to GUI, bo ładnie tam namieszałeś :slight_smile:

http://www.speedyshare.com/files/30890815/Nicosc.7z

Gdybyś zrobił += to by działało poprawnie. Sęk w tym, że tego typu łączenie string-ów nie jest zbyt wydajne. Zobacz jak zrobiłem to w załączonym przeze mnie kodzie.

dzięki wielkie :slight_smile:

ale tak to już jest jak się uczyliśmy nie pisać programów, tylko pisać kolokwia pod wytyczne wykładowcy :slight_smile: określone nazwy zmiennych etc etc