Kolejna instalacja Linuxa i wciąż ten sam problem - brak rozdzielczosci i drugiego ekranu


(Pruchol097) #1

TO jest już moje któreś podejście do dystrybucji linuxowych, i po prostu chyba sobie z tym nie dam rady :D.

Zainstalowalem Xubuntu 14.10 i...

Wciąż to samo z moich dwoch ekranow FullHD pracuje tylko jeden na dodatek w rozdzielczosci 1280x1024 w ktorej nie moge pracowac...

Probowalem instalowac sterowniki nvidia... nic nie dalo ...

Moja karta graficzna to GTX 970 .

Bardzo prosił bym o pomoc bo zwariuję :smiley:

Od razu mówię że jestem lajkiem w linuxach więc może być ze mną trochę problemów .


#2

A zainstalowany i używany sterownik to...


(Pruchol097) #3

"Zainstalowany" czy ja go zainstalowalem o to jest pytanie... Robilem wszystko wedle tego poradnika : http://www.ubuntu-pomoc.org/instalacja-sterownikow-nvidia-geforce-331-20/


(roobal) #4

Czy zainstalowałeś to powinieneś wiedzieć akurat Ty. Jeśli sterownik się zainstalował, to powinna pojawić się informacja, że zakończono sukcesem, w innym przypadku pojawiłaby się na 99% jakaś treść błędu lub informacja, że sterownik nie został zainstalowany, a szczegóły są w logach. Jeśli instalowałeś z repozytorium, czyli przy użyciu apt-get, sprawdź czy sterownik jest zainstalowany.

dpkg -l | grep nvidia

Sprawdź czy działa poleceniem.

lspci -k

Jeśli nie, to sprawdź czy jest załadowany.

lsmod

Proponuję sprawdzić jeszcze działanie pod systemem Manjaro Linux, który w przeciwiństwie do Ubuntu zawiera w sobie niewolne oprogramowanie i są to głównie sterowniki, np. do WiFI. Być może na tym systemie wszystko zadziała out-of-the-box. Wówczas będziesz wiedział, że brakuje Ci sterowników w Ubuntu.


(Pruchol097) #5

Chcialem wgrać manjaro , niestety problemów co nie miara.

post-192490-14201466193835_thumb.jpg


(roobal) #6

Załączona grafika się nie wczytuje. Sprawdzałeś podane wyżej polecenia?


(Pruchol097) #7

Nie próbowałem

post-192490-14201518598698_thumb.jpeg


(roobal) #8

Wygląda to na jakiś problem z partycjami Windows. Uruchom Windows i zamknij go poprawnie i wtedy próbuj uruchomić Manjaro. To jest jakiś komputer z UEFI czy z tradycyjnym BIOS?


(Pruchol097) #9

Uefi i bios


(Suami777) #10

bardziej mi to wygląda na problem z iso, może się źle nagrało ?


(Pruchol097) #11

Nagralem iso programem universal usb installer , czym innym proponujecie nagrać?

@roobal

Ponowne prawidłowe zamknięcie nic nie dało.

Edit

Nagrałem manjaro na płytę i znów problem....


(N0rb1) #12

 

Linux Live USB Creator używam.


(marcin82) #13

Najlepiej będzie tak - uruchom dowolne livecd linuksa i podaj wynik polecenia z terminala:

sudo fdisk -l

sudo parted -l

(Pruchol097) #14

(Latający Turban) #15

Mogę cię o coś spytać, czy czasem nie sciągnałeś wersji 0.9 tego manjaro ?


(Pruchol097) #16

Sciagnalem wersje 0.8.11


(roobal) #17

Przełącz się na legacy BIOS i próbuj uruchomić jakikolwiek system. Przy instalacji na tablicy partycji GPT i UEFI musisz przygotować odpowiednie partycje.

Jak nie? Problem z partycjami Windowsa już się nie pojawia.


(Pruchol097) #18

@roobal

Nie pojawia bo nagralem manjaro na plyte, z usb bylo to samo. Debiana z biosa przez usb uruchamiam i co dalej ?


(marcin82) #19

No jak co dalej? Instalujesz.


(Pruchol097) #20

Ale co z tego że zainstaluje skoro dalej będzie ten sam problem, z miesiąc temu już instalowałem debiana przez biosa normalnie i dalej było to samo, dalej jedna i ta sama nieszczęsna rozdzielczość.