Kolejny benchmark, w którym Ubuntu niszczy Windows

Ciekawe, co by było w przypadku ClearLinux, gdyby był jeszcze rozwijany?
Ubuntu wygrało nawet w Benchamarkach graficznych. Wiem, że kiedyś Linux przegrywał w testach Upscalingu i Raytracingu, Ciekawe byłoby porównanie w takich sytuacjach. Nadmienię, że niektórzy posiadacze starszych kart AMD wybierają Linuksa, bo ma emulację RayTracingu na starych kartach i na najnowszym Indiana Jones ponoć daje radę.

Nic. Generalnie różnice między dystrybucjami są niewielkie. Na dobrą sprawę masz jedno i to samo jądro. co najwyżej coś tam dodane i wokół tego jakiś menager pakietów, GUI, zwykle kilka do wyboru i na dobrą sprawę wszystko sprowadza się do tego, jak bardzo grupa opiekująca się daną dystrybucją dba o dopieszczenie swojej paczki klocków.

W jednych wygrywa w innych sytuacjach nawet nie działa. Ale i tak jest lepiej niż było i większość rzeczy działa.

1 polubienie

Pytanie czy ten Ubuntu taki prosto po instalacji, czy ktoś jednak coś ustawiał, konfigurował, optymalizował itd.

Z Windows też można sporo wyciągnąć kombinując np. z resizable BAR, wyłączeniem/włączeniem ochrony jądra, różnymi wersjami sterowników, zmianami w ustawieniach sterowników itd. itp. Wyniki potrafią się sporo różnić, nawet o 50%.
Ciężko jest zrobić miarodajne porównanie.

Chciałem sprawdzić, czy to vanilia Windows/Ubuntu, ale zauważyłem, że wycięło mi link do Phoronix.

„Windows 11 25H2 was with all available updates as of early September followed by running the benchmarks on Ubuntu 24.04.3 LTS with all SRUs as of the same point and then also a development build of Ubuntu 25.10 with the Linux 6.17 kernel for a leading-edge look at the Linux performance.”

Wydaje mi się, że Windows nie był modyfikowany. No i - sprawdzono dwie wersje Ubuntu.