Zaraz po wciśnięciu Power na obudowie zamiast ekranu POST i piknięcia z głośnika systemowego pojawia mi się takie oto arcydzieło…
Co to może oznaczać?
Pojawia to się przy próbie podniesienia taktowania CPU, znaczy tu chyba o napięcia chodzi, przy wyższym to się pojawia, muszę odłączyć PC od zasilania na parę minut i dopiero wtedy normalnie staruje. Napięcie CPU podniosłem dosłownie o ~0.02V od standardowego.
Zaskakujące oo .Może masz włączoną opcje w biosie która koliduje z zmianą napięcia." Speedstep " bardzo słabo znosi zmianę napięć.Tak samo polecam wyłączyć Spread Spectrum na NB /PCI-E , C1E Disabled
wiem wszystko. Kiedyś na tej płycie stabilnie podkręciłem E7200 na 3,7GHz, ale płyta mi sie popsuła, potem kolejna i wróciłem do P31-DS3L, bo najlepiej mi się kręciło, a jak próbuje teraz to , jaka niespodzianka. Z tego co pamiętam tylko EIST i C1E wyłączałem, no i te Turbo w “Performance Enhance”, ale nawet jak miałem włączone te opcje, to nigdy takiego arcydzieła nie miałem przy odpalaniu…
A i jak ją kupiłem (używaną) to miała wgrany najnowszy BIOS (F10a), a on jest w wersji Beta, może to tego wina? Aktualnie nadal jest na F10a.