Komendy, które pozwalające odpalić zainfekowany komputer


(Pinio150) #1

Witam serdecznie, chciałbym sie Was zapytać o pewną sprawe ale nie wiem jak to konkretnie nazwać wiec zaczne od początku.

Tydzien temu wyjechałem na wakacje i odłączyłem kompa od sieci tzn wyłaczyłem z prądu. Tydzień mija ja przyjezdzam komp był odłaczony od prądu przyjezdzam właczam kompa a tu mi sie system załadował i uruchomił ponownie, odpalił sie do tej czarnej strony wyswietlającej prarametry komputera tzn do ramu zresetowałem go i juz sie w ogole nie odpala. Teraz sytuacja wyglada następująco. Komp działa monitor jest właczony ale nie ma rzadnego obrazu na nim, przypuszczam poprostu ze osoby postronne przez czas kiedy mnie nie było siedziały w sieci i zainfekowały, dlatego prosze o komendy wiem ze jest cos takiego, którymi można jakos system odpalić czy coś w tym stylu.

PS: Prosze ewentualnie o jakies inne rozwiązania lub propozycje co moglo sie stac.


(Cosik Ktosik) #2

Jeżeli już nie Masz obrazu nawet przy starcie, to coś siadło. Zrób reset biosu za pomocą zworki na płycie głównej lub wyciągając bateryjkę. Wyciągnij RAM i zobacz, czy komputer zacznie piszczeć. Pożycz od kogoś zasilacz i spróbuj na nim odpalić, może pójdzie.

Jeżeli natomiast system nie chodzi, ale info z biosu jest jeszcze widoczne, to spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym. Jeżeli nie idzie to:

po włączeniu komputera wciśnij klawisz F8, przed rozpoczęciem ładowania systemu. Następnie:

  • wybierz tryb awaryjny z wierszem polecenia.

  • wybierz system operacyjny, jeżeli Masz ich więcej.

  • Zaloguj się do systemu na konto z uprawnieniami administratora.

  • Wpisz c:\windows\system32\restore\rstrui.exe , gdzie na dysku C jest zainstalowany XP


(Pinio150) #3

zworki niestety nie znalazłem ale wyciągnołem baterie i ram i włozyłem ponownie i niestety nic nie działa. Jedyna reakcja to pisk. Co kilka sekund pisk. ALe jak to możliwe ze komp sie zepsuł jeszcze kilka min przed wyjazdem byłem na sieci i nic i jeszcze był od prądu odłaczony i jak to mozliwe?

PS: A to drugie nawet nie próbuje to w ogolnie nie działa.


(Cosik Ktosik) #4

Policz wszystkie piski i podaj je. Jaki to jest rodzaj pisków: długie, krótkie itd.

Coś się mgło poluzować, wysunąć.

Co oznaczają poszczególnie kody znajdziesz tutaj: http://students.mimuw.edu.pl/SO/Projekt ... _user.html


(Pinio150) #5

Jeden długi pisk trwający około 3,3s mierzone stoperem przerwa tyle samo 3,3s i tak w kółko.

Co sie mogło poluzować? Chyba wszystko raczej chyba dopchałem i powinno byc ok. Jakieś dalsze pomysły?


(Cosik Ktosik) #6

Wyciągnij kartę graficzną i pamięć. Zobacz, czy nie mają brudnych styków. Pamięci spróbuj włożyć do innych gniazd (jak Masz). Gniazdo karty graficznej przedmuchaj i włóż kartę z powrotem.

Do czyszczenia styków możesz użyć zwykłej białej kartki papieru (bez linii, kratek).


(Pinio150) #7

przeczyściłem karte graf i ram tez przeczyściłem i do innego sloru włozyłem. teraz juz przestał piszczeć wygląda jakby pracował normalnie ale obrazu na ekranie nie ma nadal ;/

cos widac ze cos sie powoli rusza. :slight_smile:


(Cosik Ktosik) #8

A pojawia się krótki pisk podczas startu? On zawsze się pojawia kiedy wszystko jest OK z jednostką centralną.

Uruchamiaj przy odłączonych dyskach twardych i napędach, sam czysty komputer. Sprawdzałeś monitor na innym komputerze? Może karta ma dwa wyjścia (DVI i D-SUB), wtedy sprawdź na innym.


(Pinio150) #9

No nie wiem niby jest jakiś pisk ale nie jest to taki pisk(nie w tym momencie co zawsze i słabszy wiele) jak to był kiedy komputer był sprawny w 100%

Monitor przed wyjazdem działał i nic nie bylo przepinane wiec wątpie aby to była wina monitora.

Aha jednak nie ma tego pisku co był zawsze cos jest nie tak ;/

PS: Odłaczyłem dyski najpierw z tasmy i to samo teraz od zasilania czyli nic nie jest podłaczone do kompa i poprostu sobie chodzi ale nie działa.


(Cosik Ktosik) #10

Sprawdź monitor na komputerze na którym piszesz. Wyciągnij jeszcze raz grafę i pamięci. Włącz komputer będzie piszczeć. Włóż pamięć, zobacz jak zmienią się sygnały. Potem to samo zrób z grafą. Za każdym razem sprawdzaj jak zmieniają się sygnały. Sygnał mówi brak pamięci, to ją włóż.

Na wszelki wypadek jeszcze raz podaję stronkę: http://students.mimuw.edu.pl/SO/Projekt ... html#sound

Mógł zasilacz się sfajdać. Możesz od kogoś pożyczyć inny?


(Pinio150) #11

Monitor sprawdze na innym kompie i jeszcze odłacze dysk i pójde sprawdzic do kolegi na jego kompie czy mam virusa na dysku czy to jest wina sprzetu czy jakiś virus zeby miec ostatecznie pewność.

a w te sygnały sie prawdopodobnie dzisiaj pobawie.


(Cosik Ktosik) #12

Jak komp w ogóle nie startuje to nie jest to wirus.


(Pinio150) #13

miałeś racje,to nie był wirus tylko płyta głowna poszła, spaliła sie. a teraz mam pytanie jak sprawdzić czy są zainstalowane stery do grafy.. itp...? czekam na wasze sugestie.. dostałem swiezo kompa i nie wiem wydaje mi sie ze nie ma sterów bo obraz gorszy jest.


(Cosik Ktosik) #14

Prawym przyciskiem na pulpicie->właściwości->ustawienia->zobacz co pisze w polu ekran. Potem zaawansowane->karta, więcej jest we właściwościach->sterownik.