Kilka razy spotkałem się z informacją, że komentarze przed pojawieniem się pod newsem są zatwierdzane przez moderatorów. Czy aby na pewno robi to “żywy człowiek”, czy moze automat? Często prześliżgują sie przekleństwa, wystarczy między literami wstawić spacje i już takie coś przechodzi. A dzisiaj kolejny kwiatek:
Jeżeli rzeczywiście moderują to ludzie, to przykro mi że w DP pracuje ktoś kto coś takiego przepuszcza.
Niestety rzeczywiście robią to żywi ludzie. Może wydać się to dziwne ale czasami w parę minut zbiera się kilkanaście komentarzy do wielu newsów. Nie sposób wszystkiego dokładnie czytać, czasami ktoś coś przeoczy. Przykro mi, że niedopatrzenie pojawiło się akurat w przypadku szowinistycznego idioty ale niestety nie jesteśmy w stanie uniknąć tego typu sytuacji w 100%
Nowy silnik będzie działał w ten sposób, że zalogowani uzytkownicy - czyli zaufani - będą wrzucać komentarze bez moderacji, a moderowane będą jedynie komentarze niezalogowanych. To zmniejszy ilość komentarzy do moderacji, a co za tym idzie dokładność filtracji.
No na to wygląda bo przecież administracja nie raz pisała że w nowej wersji forum nastąpi jego integracja z vortalem. Więc mniej więcej widzimy o co chodzi
myślę też, że podpis zarejestrowanych użytkowników przy komentarzu bedzie w innym kolorze od niezalogowanych osób jak również zapewne nazwy użytkowników z forum będa zastrzeżone i nie będzie można się nimi podpisać
Kilka miesięcy temu niektórzy Redaktorzy (głównie Lisek) pisali, że vortal i forum będzie bardziej zintegrowane z vortalem. Jak widać Cebula zdradził nieco rąbka tajemnicy na ten temat. Głównie po Jego zapowiedziach myślę, że rozwiązanie o którym wspomniał będzie przynajmniej dosyć dobre ponieważ może to chociaż trochę zniechęcić cwaniaczków którzy podpisują się czyimś nickiem. Ja komentuję czasami newsy i niestety jakiś tydzień temu ktoś podpisał się moim nickiem ale na szczęście w tym komentarzu nie było nic złego, obraźliwego itp. Mam nadzieję, że rozwiązanie o którym wspomniał wyeliminuje takiego typu sytuacje.
Co do samych opublikowanych komentarzy to uważam, że nie powinny być również publikowane takie które zawierają np. sporą ilość wykrzykników, moim zdaniem nic nie wnoszących które powodują rozwalanie się struktury vortalu. Tego typu komentarz można znaleść np. w komentarzu do programu KaZaA 3.0, jest to komentarz o dacie (treści komentarza nie będę cytował tutaj ponieważ forum może się rozwalić) :
Meff | IPHASH : ZD-0G-8T-B9 | 11.08.2006, 20:45
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7
:P
Wiem, że nie da się sprawdzić wszystkich komentarzy jednak zdarzają się przypadki przepuszczania bezsensownych komentarzy. Cóż, Redaktorzy zapewne mają bardzo wiele ważnych zajęć niż przeglądać komentarze ale jednak może coś jeszcze przed nową wersją vortalu coś z tym zrobić? Może jakaś dodatkowa osoba przeglądająca komentarze lub niech Redaktorzy w wolnych chwilach (o ile takie mają) przeglądają już opublikowane komentarze? Sprawa jest (przynajmniej moim zdaniem) trudna :hmmm:
Ta moja wypowiedź nie miała być kolejnym narzekamiem których można przeczytać dużo w internecie (nie moich ponieważ nie narzekam zazwyczaj - miałem na myśli tak ogólnie ) tylko jak to jest już wątek o złych zatwierdzonych komentarzach to postanowiłem się dopisać ponieważ nie wiem za bardzo gdzie powiniennem zgłaszać informacje o tego typu komentarzach…
UPDATE:
W komentarzach do programów typu p2p można znaleść linki do stron z linkami etc. a tam chyba nie zawsze wszystko jest legalne. Np. w komentarzu:
do programu BitTorrent jest link do jednej strony. Nie wchodziłem tam ponieważ nie wchodzę na tego typu strony (nie mam potrzeby) ale podejrzewam jak wyżej napisałem.
Zapewniam Cię że nie tylko redaktorzy zatwierdzają komentarze na vortalu, robią to również niektórzy obecni i byli moderatorzy z forum i nie tylko. Grupa jest dość liczna ale i pracy sporo i stąd wynikają takie potknięcia jak opisywane powyżej. Myślę że razem z Cebulą wybrneliśmy obronną ręką z całej sytuacji.
Czy jest w ogóle jakiś sens przejmowania się co kto pisze w komentarzach pod artykułem? Piszą to róźni ludzie, którzy mają różne charaktery, niektórzy piszą bzdury żeby innych wkurzyć. Gdy chcemy omówić jakąś sprawę możemy napisać o tym na forum i wtedy niecenzuralne komenty będą odrzucane.
Czy w ogóle dany portal/vortal/strona ma przepisy dotyczące komentarzów pod artykułami? Chyba nie, bo autorom zależy żeby jak najwięcej ludzi się wypowiedziało, nawet jeżeli ich posty są nielogiczne/głupie/czy łamią np. reguły polskiej gramatyki(jak (nie)sławny jasiu_śmietana na onecie).
A jeżeli po napisaniu artykułu widnieje komunikat, że wiadomość czeka na akceptacje moderatora, a takie komenty obrażające ludzi lądują i tak na stronie, to powinna się znaleźć informacja, że autorzy nie biorą odpowiedzialnośći za komentarze.
No tak, ale czy nie lepiej to rozdzielić jednak. Na vortalu najważniejsze są artykuły, program a nie komentarze i skoro jednych niektóre wątki obrażają a moderatorzy nie wychwycą to powinna być odpowiednia informacja, że nie biorą za to odpowiedzialnośći. Popatrzmy na onet, tam w komentarzach pod tematem znajdzie się chociaż jeden obrażający niektórych, ale niby jest to moderowane.
Co innego forum, tutaj jest regulamin za którego nieprzestrzeganie dostaje się odpowiednie kary.
A vortalowskie komentarze, jak już wcześniej pisałem nie ma tam regulaminu ich umieszczania, można napisać wszystko. Tak samo jeżeli chodzi o poglądy moderatorów, co jeśli u niektórego przejdzie wiadomość, a u drugiego nie?
Podejrzewałem, że niektóre osoby poza Redaktorami zatwierdzają komentarze tylko zastanawiam się czemu ktoś np. nie mógłby przeglądać komentarzy po ich opublikowaniu w celu znalezienia przez przypadek zatwierdzonych :?
W pełni zgadzam się z Tobą. Sam popełniłem sporo błędów na forum tylko chodzi mi o to aby wyeliminować te błędy które są już. :roll:
Myślę, że w większości (wszystkich?) przypadków zależy autorowi artykułu na komentarzach do jego tylko czasami np. w artykule o przeglądarkach będzie zażarta dyskusja o tym która przeglądarka jest najlepsza. I zdarza się, że zamiast ktoś podać argumenty w przeciwieństwie do kogoś innego to on po prostu obraża go itp. i po co niby takie komentarze miałyby być publikowane?No po co?
Nie rozumiem. Przecież w vortalu jest zawarta odpowiednia notka. Chociażby w regulaminie vortalu jest napisane:
Nie wychycają niektórych ponieważ jak słusznie zauważył Fiesta każdemu zdarza się popełnić błąd i powininneś to zrozumieć a nie narzekać. A złe komentarze można przecież zgłaszać… :roll:
W vortalu także jest regulamin. Na samym dole strony znajduje się kilka odsyłaczy w tym też do regulaminu. I nawet Redaktorzy wpadli na pomysł aby napisać o karach:
Myślę, że tak nie jest ponieważ są pewnie jakieś zasady i Moderatorzy przepuszczając komentarze ściśle trzymają się tego. Poza tym myślę, że są to odpowiedzialni ludzie i wiedzą żeby nie publikować komentarzy w stylu "jesteś [tu cenzura] " itp.
Już ktoś pisał, że ten komentarz przeszedł przez sito przez przeoczenie. Ja zatwierdzałem ten komentarz i przyznaję się “bez bicia” do błędu - po prostu niezbyt uważnie przeczytałem treść… Niestety przy kilkuset (jak nie więcej) zatwierdzanych komentarzach dziennie takie przypadki się niekiedy zdarzają…
Alez z ciebie upierdliwy gryzidupek. A co, moderatorzy to zaprogramowane na wyszukiwanie błędów roboty pracujące 24h na dobę w pogardzie mając zmęczenie i potrzebę snu, czy jak ??
Zostań moderatorem, to zobaczysz jaka to fajna praca - użeranie się z takimi marudami jak ty…
W pewnym sensie masz rację tylko, że ja mam neostradę i zmienny adres IP i nie siedzę cały czas (bez rozłączania) w internecie tylko łączę się kilka razy dziennie więc jak wyśle za jednym razem komentarz to mam taki IP HASH a za drugim inny IP HASH. W komentarzach do newsa Slackware 11.0 prawie gotowy można znaleść ten komentarz…