Komentarze na stronie www


(Darom82) #1

Mam do Was dwa zapytania dotyczące mojej stronki www.history.is.net.pl, na której zrobiłem sobie takie komentarze: http://www.history.is.net.pl/download/1/1

Teraz pytania mam takie:

  1. jak zrobić - żeby słowo "Komentarze (10)" było wkomponowane w tą niebieską ramke ?

Czyli tak jak widać to na tym screenie: http://www.northangel.is.net.pl/koment.png

Tutaj jest kod strony:

» Download

» <?php echo $nazwa_kategorii; ?>

<?php echo $plik['nazwa']; ?>

<?php echo $plik['opis']; ?>
Pobierz (<?php echo $plik['pobran']; ?>)



(adpawl) #2
  1. wystarczy przesunąć zawartość nagłówka h3 do listy OL, jako jej element

2.

<?php if(count($komentarze)<1) { echo 'Brak Komentarzy'; }

else { ... } ?>

(Darom82) #3

Czyli jeśli zrobie to tak, to będzie dobrze ? - jeśli nie, to prosze poprawcie mnie.

» Download

» <?php echo $nazwa_kategorii; ?>

<?php echo $plik['nazwa']; ?>

<?php echo $plik['opis']; ?>
Pobierz (<?php echo $plik['pobran']; ?>)



(adpawl) #4

-licznik komentarzy ..czyli to całe h3 musi być w LI

-IFa dajesz przed foreach

  • Brak komentarzy też musisz wrzucić w LI

(Darom82) #5

Czy teraz byłoby dobrze ? jeśli nie to bardzo prosze o poprawienie mojego kodu tak żeby dobrze wyglądał i działał mi na stronie.

» Download

» <?php echo $nazwa_kategorii; ?>

<?php echo $plik['nazwa']; ?>

<?php echo $plik['opis']; ?>
Pobierz (<?php echo $plik['pobran']; ?>)



(adpawl) #6
<?php if(count($komentarze)<1) { echo 'Brak Komentarzy'; }

else { ... } ?>

<? php foreach ($komentarze as $index => $komentarz) {?>

->>

<?php if(count($komentarze)<1) { echo 'Brak Komentarzy'; }

else foreach ($komentarze as $index => $komentarz) { ?>

Ponownie odeślę do jakiegoś kursu, bo chyba w żaden do tej pory Ci się nie chciało nawet zaglądnąć.


(Darom82) #7

Czyli jeśli zrobie to tak, to będzie dobrze ?

» Download

» <?php echo $nazwa_kategorii; ?>

<?php echo $plik['nazwa']; ?>

<?php echo $plik['opis']; ?>
Pobierz (<?php echo $plik['pobran']; ?>)



(kubut) #8

A może po prostu sam sprawdzisz? Tyle chyba umiesz zrobić bez pomocy?


(Darom82) #9

Ja ten mój powyższy kod sprawdzałem na mojej stronie i nie jest tak jak chciałem żeby było :frowning: ponieważ:

  • chciałem żeby było tak u mnie:

-> http://www.northangel.is.net.pl/koment.png

-> http://www.northangel.is.net.pl/brak_koment.png

A tym czasem na mojej stronie zrobiło się tylko tak:

-> http://www.northangel.is.net.pl/komentarz.png

-> http://www.northangel.is.net.pl/brak_komentarzy.png

Czy ktoś może mi pomóc poprawić mój kod żebym miał tak jak chce ?

» Download

» <?php echo $nazwa_kategorii; ?>

<?php echo $plik['nazwa']; ?>

<?php echo $plik['opis']; ?>
Pobierz (<?php echo $plik['pobran']; ?>)



(adpawl) #10

Jejku, no to musisz jako obramowanie wykorzystać fieldset i licznik wrzucić w legend

...w przeciwnym wypadku pozostaje ci pozycjonowanie licznika stylami.

Tylko nie proś znowu o gotowca.


(Darom82) #11

Zrobiłem tak, że elementowi

  1. z komentarzami nadałem position:relative, Natomiast elementowi
  2. z ilością komentarzy zrobiłem tak:

    position:absolute; top:-32px; border:1px #4684c1 solid; padding:2px;

Kombinuje i nie wiem czy dobrze ? Bo pasuje jeszcze uwtorzyć klase dla ementu

  1. z brakiem komentarzy co wyświetla klasę i ją odpowiednio ostylować. Tylko nie wiem jak to zrobić. Może mi ktoś pomóc ?

(adpawl) #12

A kto ma wiedzieć? Sprawdź, to będziesz widział.

A brak komentarzy, to jeżeli ma wyświetlać jak treść komentarza to do echo dopisz już istniejące

zamiast tworzyć oddzielną klasę. A jeżeli już się przy klasie upierasz, to tworzysz tak jak każdą inną.

http://pl.wikibooks.org/wiki/CSS/Selekt ... ntyfikatorów

http://webmade.org/kursy-online/kurs-cs ... oklasy.php

Człowieku, trochę samodzielności ...a nike żeby inni za Ciebie całą robotę odwalali!