Komiksy - co polecacie? Od czego zacząć?

Witam,

Ostatnio zacząłem coraz bardziej interesować się komiksami, jednak jestem w tej tematyce całkowicie zielony. Wiem, że mamy “universa” DC (w 2011 był restart - DC New 52), Marvela, Vertigo, ale ogrom pozycji przytłacza. W chwili obecnej czytam Żywe Trupy.

Co polecacie na start, dla osoby całkowicie zielonej?

Thorgal, Kajko i Kokosz, Tytus Romek i Atomek :slight_smile:

O Thorgalu słyszałem - pozycje bajek (jakkolwiek to brzmi) mnie zupełnie nie interesują, więc Kokosze, Romki i Atomki odpadają.

Coś jeszcze? Np. Wolverine. Jest tego masa. Od czego zacząć? W jakiej kolejności czytać, aby zgłębić genezę tej postaci?

Ile masz lat?

A co ma wiek do czytania komiksów? 29

Jak nie masz nic do wniesienia do wątku to nie zaśmiecaj tematu…

Chcesz przeczytać prawdziwy komiks to zainteresuj się http://pl.wikipedia.org/wiki/Szninkiel , świetna pozycja, czytałem ją bardzo dawno temu, to dziś żałuję, że się nie zachował.

Thorgal to nie bajka, o ile dobrze zrozumiałem Twoje zdanie, to rasowy komiks, jakby nie było już “legendarny”.

Bardzo podobał mi się Hernan Cortes i podbój meksyku , też już wiekowy komiks, ogólnie polecam jeżeli gdzieś go znajdziesz.

Komiksy czytałem w czasach szkoły podstawowej i początki średniej, stąd małe zatarcia w pamięci, jak mi się coś przypomni to dopiszę :slight_smile:

Dlatego napisałem, że o Thorgalu słyszałem - a reszta podanych pozycji to takie “bajki”.

Sznikiel zapowiada się co najmniej interesująco - na pewno zgłębie temat :slight_smile:

Wiele ma. Komiksy to generalnie rozrywka dla dzieci, stąd moje pytanie.

Każdy ma swoje zdanie i szanuję je, ale gdybyś zgłebił trochę temat miałbyś na to całkiem odmienne spojrzenie…

http://pl.wikipedia.org/wiki/Yans - w tym się kiedyś zaczytywałem.

Ano tyle, że są komiksy dla dzieci i takie których poniżej 18 roku życia się nie poleca.

Tak dla porównania - bajki Disney’a i hentai - to i to kreskówka.

A Wolverine to nie bajka :stuck_out_tongue:

Ale filmy na podstawie tej “bajki” oglądasz…

Dobra, temat można zamknąć - widzę, że nic ciekawego więcej na tym forum się nie dowiem…

Pozdrawiam.