mam do wydania na nowy komputer do 4000 zł, może być mniej. Chcę jednak sprzęt optymalny - wystarczający do moich potrzeb - więc za bajery nie chce przepłacać.
Generalnie komp do tworzenia grafiki 2D, sporadycznie 3D. Nie gram w nic. Komputer ma być w miarę cichy.
Mam propozycje i chciałabym usłyszeć opinię, czy to ze sobą będzie pracowało i czy nie przesadziłam w parametrach:
Te oznaczone symbolem PWM podłącza się do gniazda wentylatora procesora i płyta steruje jednocześnie wszystkimi, wtedy są dosyć ciche.
Lepiej wybrać grafikę z serii GT4xx, obsługuje już DirectX11 i nowszą wersję DirectCompute (obliczenia na grafice przez system operacyjny i programy). Wystarczy najprostszy model, do gier może być trochę za mało, ale do innych zastosowań aż nadto.
W przypadku pasywnego chłodzenia grafiki są potrzebne dodatkowe wentylatory obudowie, ale i tak są potrzebne, sam wentylator w zasilaczu obecnie nie wystarcza.
Zasilacze dołączone do obudów Chieftec powinny wystarczyć, o ile nie będzie zbyt mocnej karty graficznej.