Komp do gier za 3000-3500 zł

Chcę zbudować nowego kompa do gier. Budżet to 3000-3500 zł. Ze starego kompa zabieram MSI 1080 Gaming X, dyski HDD i SSD, kartę dźwiękową, DVD-RW i peryferia. Pozostaje więc do wyboru:

1. Procesor
  2. Płyta główna
  3. Pamięć RAM
  4. Zasilacz
  5. Obudowa
  6. Nowa karta muzyczna (bo raczej nie znajdę płyty głównej ze zwykłym slotem PCI a takiego wejścia używa moja obecna karta Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio)

W związku z powyższym mam kilka pytań:

1. AMD Ryzen 7 3700X, 3.6GHz, 32 MB, BOX (100-100000071BOX) - 1 459 zł czy Intel Core i5-10600K, 4.1GHz, 12 MB, BOX - 1391,80? A może coś innego w tym zakresie cenowym i dlaczego?

2. Jaki chipset? W przypadku AMD są 3 opcje: najdroższa X570, średnia X470 i najtańsza B450 natomiast w przypadku Intela 2 opcje: droższa Z490 i tańsza B460. Chcę żeby płyta obsługiwała dyski M.2 klucz m a także obsługiwała maksymalne taktowania pamięci. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

3. Co polecicie z ramów? Celuję w 16GB DDR4. Czy zawsze wyższe taktowanie przekłada się na większą wydajność w grach czy ma znaczenie też opóźnienie?

4. Jakie znaczenie ma wielkość wentylatora w zasilaczu? Czy chodzi tylko o wielkość obudowy do jakiej można zasilacz zmieścić czy ma to wpływ na kulturę pracy (większy wentylator - cichsza praca?)? Jak mocny zasilacz wybrać? 650W chyba powinno dać radę.

5. W tej chwili mam SilentiumPC Brutus 410 - obudowa całkiem fajna ale chciałbym coś odrobinę większego i z okienkiem no i pasujące do zasilacza.

6. Wychodzę z założenia że nawet zwykły Sound Blaster Audigy jest lepszy od zintegrowanej karty muzycznej. Zastanawiam się tylko czy zainwestować w coś pokroju SB Audigy FX PCIe (150zł, nie do wiary że Creative dalej sprzedaje tą kartę) czy szarpnąć się na coś droższego. Oczywiście karta musi być na slocie obsługiwanym przez płytę główną.

1. AMD Ryzen 7 3700X - jest to aktualnie wydajny procesor, tym bardziej będziesz mógł wymienić na nowszą platformę.
  2. MSI B450 GAMING PLUS MAX
  3. Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper 4
  4. Najlepiej markowy z dobrym certyfikatem Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold z dużym zapasem.
  5. SilentiumPC Signum SG7V TG

Przy karcie muzycznej nie pomogę, nie znam tematu.

1 polubienie

Nie wiem o jakich grach mowa, ale ma być 4ta generacja Ryzenów, nie szalałbym z prockami 2600 spokojnie obsłuży 1080.

Sa jeszcze tańsze, ale B450 są OK, oczywiscie planując 3700 nie wybierasz DSH. :wink:

Nawet z lekkim OC, będziesz pewnie około 60% w peaku się bujał. 650 starczy z zapasem, nawet 500 by dała rade pewnie. :wink:

Kup, sprawdź, zdecyduj. :slight_smile: W tych lepszych płytach integra nie jest znowu taka straszna, jak nie podpasuje wrócisz do tematu. :wink:

1 polubienie

To jest… Realtek ALC898 plus wzmacniacz słuchawkowy. Z kolei Twoje Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio to rebrandowany Audigy SE. Raz dałeś się nabrać na marketing, nie daj się nabrać drugi raz.

Jeśli chcesz kupić coś na PCI-E i się nie zrujnować to najrozsądniej będzie chyba poszukać jakiegoś Xonara od Asusa.

Ja wiem że 3700x to na chwilę obecną procek taki na wyrost ale chcę go kupić i nie martwić się o bottleneck w ciągu kilku następnych lat, poza tym może kiedyś zmienię monitor.

No to Bottleneckiem będzie karta graficzna trochę, a jak chcesz “szaleć” z kartami, może jakaś 3080 TI, to warto by sprawdzić w przeciekach jak w nich wygląda sprawie z pcie 4 (płyty B550). :wink:

1 polubienie

Aż musiałem sprawdzić ale faktycznie ten FX jest na ALC898. Natomiast to że mój Xtreme Audio ma te same bebechy co wcześniejsze Audigy to wiedziałem i nigdy mi to nie przeszkadzało, jak go kupowałem to cenowo się nie różnił jakoś zbytnio. Chyba jednak przyjdzie się szarpnąć na coś droższego. Dzięki za zwrócenie mi uwagi na tego FXa.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wybrałem taki zestaw:

Ryzen 3700x

MSI Tomahawk 450

Patriot Viper 2x8GB DDR4 3200 Mhz

Seasonic Focus GX 650W

SilentiumPC Armis AR7

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130)

Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Z (70SB150000001)