znajoma ma kompa i strasznie jej muli. Miała 256 ramu. Procek Celeron 2.4 Ghz. Karta 256mb ram. Dysk czysty i piękny żadnych złych rzeczy, format był, wszystko czyszczone pięknie. Do tego dokupione było 512 ramu i co ? Nie pomogło. Więc znów 1gb ramu wiec jest 1,7. I co ? Jeszcze gorzej …
Ktoś zna przyczynę ?
P.S. dodam, że najważniejsze jest, żeby chodziły (płynnie simsy 3 )Na 256ramu działały… ale muliły strasznie na 768 chodziło tak sobie więc na 1792 powinno śmigać ładnie na małych wymaganiach.
Ale powiedzcie dlaczego ogólnie w systemie tak muli ? Nawet wyrypałem antywira i dalej kaplica.
Ja bym radził sprawdzić dysk HDTune. Na początek opcja Benchmark jeśli będzie wykres sięgać dolnych granic to wymienić dysk i po problemie. Dość częsty przypadek zużycia dysku.
Być może to kwestia taktowania pamięci - jeśli to “pierwsze” 256 Mb ramu jest taktowane np. 133 Mhz, to czego byś nie dołożył to i tak będzie “mulić”. Wywal to 256 i sprawdź jak będzie działał komputer na nowszych pamięciach.
Jeśli “pierwsze” 256 MB RAM taktowne jest 133 MHz - to niby jak mają być taktowane pozostałe banki ? O ile mi wiadomo - to taktowanie pamięci jest określone przez FSB i ewentualnie dzielnik przy asynchronicznej FSB CPU i reszty magistrali. W przypadku Celerona D (a mniemam że z takim mamy tu do czynienia) prawidłowa częstotliwość FSB to 100 MHz. Nawet zakładając, że pamięci (wszystkie - a nie “pierwsza”) są taktowane 133MHz (DDR2-533) - to i tak nie powinno mieć to wpływu na “mulenie”. Oczywiście zakładając że wszystko co opisał Jarod miało miejsce i zostało wykonane prawidłowo … co do czego można mieć pewne wątpliwości, gdyż jednoczesne obsadzanie 3 banków pamięciami o różnej pojemności nie jest zalecanym ustawieniem … Natomiast za podsunięcie pomysłu sprawdzenia czy się coś w BIOSie nie poprzestawiało - masz + (z małym - za poszukiwania trybu DMA w BIOSie: po pierwsze nie w każdym to występuje, po drugie Windows Xp i nowsze i tak ignoruje te ustawienia po załadowaniu sterowników).
Wszystkie mają 333Mhz i pisze PC2700. Jak mam podpięte 3 kości to różnie pokazuje ile jest pamięci. Jak odepnę 256, to prawidłowo pokazuje, że jest 1,5gb pamięci. Wszystkie są DDR1 pamięci.
Jarod - to jak nie chcesz teleturnieju dla wróżek prowadzić - pisz waść o takich rzeczach. Inaczej można rozebrać komputer na czynniki pierwsze, a na koniec okaże się że to blacha falista się wyprostowała i nie ma co trzeć …
No to zacznijmy od podstaw: podaj konfigurację sprzętu, i zajrzyj do Podglądu Zdarzeń Systemowych w poszukiwaniu żółtych wykrzykników i czerwonych krzyżyków…
A sprawdziłeś prędkość zapisu ? Bo to, że badsectorów nie ma to nic nie oznacza. Zobacz na wykres prędkości jeżeli zobaczysz, że duże spadki na wykresie do dysk a jak nie to trzeba przyczyny szukać gdzieś indziej.