Komp nie chce się włączyć,miganie stacji cd,słychać zacinani


(Kalinki1989) #1

Witam,

Mój problem początkowo polegał na tym ,że komputer podczas pracy często się zawieszał.

Wyglądało to tak,że gdy pracowałam jakiś czas na kompie, w pewnym momencie mysz się blokowała ( nie mogłam nią ruszać),klawiatura również nie działała, praktycznie nie dało się nic zrobić.(ale komp nadal działał,np.pobierał mi aktualizację do antywirusa) Uruchamiałam więc kompa ponownie wciskając przycisk 'restart'.

Po tej akcji komputer nie chciał się w ogóle włączyć.Komp 'startował',ale ekran był czarny, słychać było jakby 'zacinanie się' stacji dysków. Po kilkukrotnych resetach było tak samo.

Dopiero po upływie jakiś 5 minut wszystko wracało do normy i komp normalnie startował. Znów podziałał te 10-15 minut i mysz i klawiatura znów się blokowały.

(Czyściłam rejestr i kompa za pomocą programu CCleaner, ale problem nie ustępował.

Sprawdzano mi również logi HJT,OTL,GMER,System Repair Engineer. Stosowałam też Malwarebytes i usunęłam wszystko co wykrył,jako zagrożenie.)

Teraz komp w ogóle nie chce się uruchomić. (piszę z laptopa siostry) Komp startuje,ale jest czarny ekran,stacja dysków miga i słychać przerywane dźwięki(jakby coś się zacinało i nie chciało ruszyć).

To na pewno nie kwestia stacji dysków cd, bo odłączyłam ją i komp też nie chciał się uruchomić.

Czy macie może jakieś sugestie co mogło się stać? Co trzeba by naprawić?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem czy w ogóle opłaca się oddawać kompa do serwisu, czy trzeba kupić nowy sprzęt. Zaznacza,że kompa kupiłam w 2006 roku w marcu.


(Bela Daniel) #2

Może na początek sprawdzić napięcia zasilania - włącznie z tymi od płyty głównej. Wygląda mi trochę jak wadliwe +5V .

Co do czyszczenia kompa programami to całkowicie jest to poza tematem.

Sprawdź i napisz jakie masz napięcia


(Kalinki1989) #3

Jak mam sprawdzić napięcie zasilania??


(stalesz) #4

http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Hom ... 11558.html Komputer-czujnik.Sprawdzisz jednocześnie temperatury.Uruchom na trybie awaryjnym,jeśli się da,jeśli nie-serwis


(grzegorz0plonka) #5

Jest to najbardziej problem zasilanie dysku. Odłącz dwie kabelki i polacz. Druga sprawa byc może problem ochłodzenie CPU.


(Kalinki1989) #6

Odłączyłam. (Taki żółty 'pas' i wtyczkę z pęczkiem kolorowych kabli),podłączyłam ponownie i nic. :frowning:

Kompa nie de się uruchomić w trybie awaryjnym, ekran jest cały czas czarny i nic się na nim nie pojawia :frowning:


(Djlukas3) #7

Może poprostu przegrzałałaś procka hmm... :o

-- Dodane 30.09.2009 (Śr) 18:49 --

zrób tak odłącz go od zasilania otwórz pokrywe jednostki centralnej i odłącz na chwile pamięc ram lub jesli masz jeszcze jesdno miejsce na pamiec to podłącz ją tam mi to pomogło bo też miałem ten problem ...


(Kalinki1989) #8

Oddałam wczoraj kompa do serwisu. Zobaczymy co tam wykryją :wink:

Dzięki wszystkim za pomoc :slight_smile: