Komp nie chce w ogóle ładować systemu


(rafales) #1

Witam

Mam prośbę...od wczoraj kumplowi komp nie chce zastartować. Tzn: włącza go, na początku przez 15 sek pika coś równomiernie (jak respirator) i po wyskoczeniu napisów startowych (czyli tego, że jest tam tyle a tyle ramu itp) wyskakuje komunikat:

"Disk boot failure"

po wciśnieciu F1 wyskakuje komunikat:

"Boot from ATAPI CD-ROM: Failure

Disk boot failure, insert system disk and press enter"

może ktoś mi pomoże

Ten komp to nic szczególnego...płytka MSI, Ramu chyba ze 256, procesorek jest AMD (ale nie wiem jaki mocny)

z góry dzięki


(:: MARIO ::) #2

nie ma systemu :wink:

wejdz w bios i daj

fisrt boot - cd-room

second boot - hdd


(De Niro) #3

sprawdź dysk na innym kompie

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=59349

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=87337


(Ferdek31) #4

sprawdź taśmę sygnałową i molexa bios nie wykrywa dysku


(rafales) #5

no i co to da ??

wtedy będzie czytał z cd chyba czyż nie ??


(JNJN) #6

Czy bios i komp przy starcie widzi dysk prawidłowo.

Komp kręcony ustawić na standard.

Wymienić taśmę sygnałową dysku na nową i dobrze założyć.

Uszkodzony dysk.

Uszkodzony kontroler IDE płyty.

Jak na jednej taśmie I kanału IDE wpięte dwa dyski/napędy odłączyć i ma być sam dysk systemowy ustawiony na zworce na Master i podpięty na ostatniej wtyczce taśmy.

W biosie bootowanie jako pierwsze ustaw z HDD-0 i zapisz bios Save.


(rafales) #7

a pozostałe booty obojętnie czy wg jakiejś kolejności


(Pikus Po) #8

sprawdz czy nie masz czasami włożonej dyskietki!


(JNJN) #9

Obojętnie - mogą być nawet ustawione disabled/none.


(Kpc21) #10

Mi na taki problem pomagało wyłączenie kompa z gniazdka i ponowne podłączenie.