Komp nie widzi sieci po zmianie karty wifi :(


(olo320i) #1

Witam wszystkich .

Posiadam laptopa marki Toshiba satellite pro a 200 w którym fabrycznie jest zainstalowana karta wlan wifi intel pro WM 3945 ABG, jako ze mam w domu router który obsługuje standard "N" postanowiłem zmienić te karte wifi na taka która obsługuje standard N. Mam dostep do używanych części komputerowych i zanim zakupię coś nowego postanowiłem wypróbować jak będzie działać komp z taką kartą. pod klawiaturą jest umiejscowiona karta która jest przykręcana na 2 śrubki. do testów mam 5 kart wifi: Dell DW1510, Dell DW1702, Realtek 8191SE, Intel centrinio 6250, oraz Broadcom BCM9432MC. Wszystkie karty przetestowane najpierw na innym komputerze , działają są sprawne i co najważniejsze widzą sieci. do kart typu "połówki" mam adapter. dodatkowo dla testów mam inne anteny. Teraz przejdę do mojego problemu: wszystkie te karty próbowałem uruchomić na moim komputerze marki Toshiba Pro A200 z Windows 7 x64 ale zadna nie znalazła sieci. Po zamontowaniu każdej karty w kompie i uruchomieniu system odrazu odnajduje urządzenie i znajduje jakieś tam sterowniki, mimo tego na pendrive mam sciągnięte wcześniej z sieci właściwe sterowniki dla kazdego z urzadzeń które instaluje. robie reboot i po uruchomieniu kompa karta jest zainstalowana i poprawnie rozpoznana, w menadzeze urządzeń jest wszystko wporządku żadnych wykrzykników czy znaków zapytania ALE tu przejdę do sedna sprawy, Karty wifi działają ale zadna nie widzi żadnej sieci, nie działaja zedne rozwiązywania problemu przez system itd. poprostu obok zegarka w pasku jest ikona zasiegu 4 pionowe paski które są przekreślone czerwonym iksem gdy klkam w nią pojawia się komunikat że nie ma dostępnych sieci. karta jest uruchomiona , włacznik w obudowie jest w pozycji ON i to by było na tyle.. ale gdy włożę z powrotem oryginalną kartę intela która była w laptopie w dniu zakupu , sieci są wykrywane normalnie. Wyczytałem gdzieś w sieci że niektóre laptopy mają blokadę w biosie i nie można podmienić karty na inną, ale takie komputery z blokadą w biosie, jak się w nich podmieni kartę wifi , poprostu sie nie uruchamiają wcale a mój komp jednak normalnie działa. Czy jest tu ktoś na tym forum kto może mi pomóc w rozwiazaniu tego problemu ?? z góry dzieki za pomoc.


(jas_fasola) #2

A włącznie z klawiatury sprawdzałeś Fn+F8. Nie przypominam sobie żeby ten model miał jakąś blokadę biosu na sieciówki na mini pci. Tym bardziej że sprzęt widzi. Wiec wydaje mi się że musisz je "włączyć" jeszcze softowo czyli wspomniany pzrezzemnie wcześniej skrót.


(olo320i) #3

właśnie teraz to przerabiam, bo ta kobinacja fn+f8 nie działa, potrzebny jest do tego value added package który dla x64 dla tego kompa nie wyszedł i próbuje teraz coś dopasować od innej toshiby, narazie bez sukcesu :frowning:

edit. udało się mi uruchomić ten klawisz funkcyjny fn+f8 ale to nic nie dało, nadal to samo , karta jest widoczna i zainstalowana ale zadnej sieci nie widzi . jakieś pomysły ?? dodam ze przypomniało mi sie jak w zeszłym roku znajomy w lapku Acer-a chciał podmienić taką samą kartę intela ABG na N i też miał ten sam problem którego niestety nie rozwiazał. Troche to mnie zaczęło trapić jak to jest możliwe zeby karta była widoczna i działająca a nie widzi żadnej sieci ??


(adam9870) #4

Może zwyczajnie źle podłączyłeś kartę, można pomylić kabelki.

W mendżerze urządzeń można wybrać np. tryb b, albo tryb g, albo tryb n, sprawdź.


(olo320i) #5

zle podłączyłem... yyy to jest niemozliwe kabelki są tylko dwa czarny i biały i kazda karta ma oznaczone który kabelek gdzie podłączyć

Edit; rozwiązałem to w ten sposób : http://www.notebookforums.com/t/225429/ ... switch-fix sposób ten podesłał mi pewien user z innego forum. Wychodzi na to ze mój komp ma blokade w biosie i obsługuje tylko dedykowane karty wlan.